Abstract
The article explores the tourist potential of Lviv region. Considerable attention is paid to the main elements of the group of factors that are the possibilities of organizing gastronomic tourism in the context of the formation of restaurant brands. influence on the choice of tour. The significant influence of the region's culinary heritage in restaurants on the revival of dishes according to authentic recipes and their introduction for restaurant brands of modern infrastructure, farms with local food products of local producers, gastronomic events and annual festivals. Based on the analysis, the features and substantiated prospects for the development of restaurant brands are determined. An important innovative direction in the development of gastronomic tourism in the region is the development of local farms that not only produce traditional and environmentally friendly agricultural products, but also offer visitors tours, tastings, and form new restaurant locations with local cuisine. The specifics of the use of local cuisine, individual stages of technology, in order to promote in the tourism sector are considered. Emphasis is placed on the importance of taking into account the taste preferences of the guest and including their considerations in the formation of a promising innovative plan for the hospitality industry. The potential of restaurants was analyzed, as well as some segments of those that specialize in national and ethnic cuisine (Kumpel, "Hungry Nicholas", "Bachevsky Restaurant", "Underground Kindrat", "Refectory of Ideas", "Under the Golden Rose"), "Boykivska Hostina", "Yerevan", etc.). The analysis of the existing tendencies of preparation and realization of regional dishes for preservation of gastronomic culture of the region is carried out. It has been determined that they are favorable for the development of tourism: there is an expansion of networks, namely restaurants of Galician cuisine, which will allow to attract tourists more effectively.
References
Голод А., Никига О. Інноваційні фактори розвитку гастрономічного туризму у Львівській області. Проблеми активізації рекреаційно-оздоровчої діяльності населення. Матеріали ХІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (23–24 квітня 2020 р., м. Львів). Львів, 2020. С. 279–282.
Басюк Д. І. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Здобутки, проблеми та перспективи розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу». м. Київ, 29-30.10.2012 р. Київ : НУХТ, 2012. 409 с.
Бусигин А. П. Как организовать кулинарный туризм? Гостиничный и ресторанный бизнес. 2008. № 2. С. 74–76.
Голод А. П., Гончаренко М. Ф., Никига О. В., Євдощенко О. В. Інноваційні засади сталого розвитку етно-гастрономічного туризму в регіоні. Менеджер. Вісник Донецького державного університету управління. Серія Економіка. 2020. № 4(89). C. 40–47.
Стешенко Д. О., Парфіненко А. Ю. Гастрономічний туризм як чинник розвитку туристичної сфери України. Туристичний бізнес: світові тенденції та національні пріоритети : Матеріали VI міжнародної науково-практичної конференції. Харків : ХНУ імені В. Н. Каразіна. 2018. С. 239–241.
Паска М. З., Радзімовська О. В., Сеник М. Я. Територіальна організація ресторанного туризму Львівщини. Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі : X Всеукр. наук.-практ. конф. Київ : НУХТ, 2021. С. 137–138.
Paska M., Korkuna O., Kulyk O. Current development trends of raw-smoked sausages in the context of gastronomic tourism. Trends in the development of international tourism in the current context of globalization : Collective scientific monograph. Opole, 2020. P. 152–158.
Ukraine Travel Lab. URL: https://ukrtravellab.com.ua
Традиційна кухня України: чим пригощають у різних регіонах. URL: https://firtka.if.ua/blog/view/tradicijna-kuhna-ukraini-cim-prigosaut-u-riznih-regionah101198
Holod A., Nykyha O. (2020) Innovatsiini faktory rozvytku hastronomichnoho turyzmu u Lvivskii oblasti [Inno-vative factors of gastronomic tourism development in Lviv region]. Problemy aktyvizatsii rekreatsiino-ozdorovchoi diialnosti naselennia: materialy ХII Mizhnar. nauk.-prakt. konf. (23-24 kvitnia 2020 r., m. Lviv). Lviv, рр. 279–282. (in Ukrainian)
Basiuk D. I. (2012) Innovatsiinyi rozvytok hastronomichnoho turyzmu v Ukraini [Innovative development of gastronomic tourism in Ukraine]. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii, no. 45, рр. 128–132. (in Ukrainian)
Busyhin A. P. (2008) Yak orhanizuvaty kulinarnyy turyzm? [How to organize culinary tourism?]. Hostynychnyy y restorannyy byznes, no. 2, pp.74–76. (in Ukrainian)
Holod A. P., Honcharenko M. F., Nykyha O. V., Yevdoshchenko O. V. (2020) Innovatsiini zasady staloho rozvytku etnohastronomichnoho turyzmu v rehioni [Innovative principles of sustainable development of ethno-gastronomic tourism in the region]. Menedzher. Visnyk Donetskoho derzhavnoho universytetu upravlinnia. Seriia Ekonomika, no. 4(89), рр. 40–47. (in Ukrainian)
Steshenko D. O., Parfinenko A. Y (2018) Hastronomichnyy turyzm yak chynnyk rozvytku turystychnoyi sfery Ukrayiny [Gastronomic tourism as a factor in the development of the tourism sector of Ukraine]. Turystychnyy biznes: svitovi tendentsiyi ta natsionalni perevahy: Materialy VI mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi. Kharkiv: KHNU imeni V. N. Karazina, pp. 239–241.
Paska M. Z., Radimovska O. V., Senyk M. YA. (2021) Terytorialna orhanizatsiya restorannoho turyzmu Lvivshchyny [Territorial organization of restaurant tourism in Lviv region]. Innovatsiyni tekhnolohiyi v hotelno-restorannomu biznesi : X Vseukr. nauk.-prakt. konf. Kyiv : NUKHT, pp. 137–138. (in Ukrainian)
Paska M., Korkuna O., Kulyk O. (2020) Current development trends of raw-smoked sausages in the context of gastronomic tourism. Trends in the development of international tourism in the current context of globalization: Collective scientific monograph. Opole, рр. 152–158.
Ukraine Travel Lab. Available at: https://ukrtravellab.com.ua/
Tradytsiyna kukhnya Ukrayiny: chym pryhoshchayut u riznykh rehionakh [Traditional cuisine of Ukraine: what is served in different regions]. Available at: https://firtka.if.ua/blog/view/tradicijna-kuhna-ukraini-cim-prigosaut-u-riznih-regionah101198