Abstract
The article examines the main problems of the development of Ukrainian winemaking in wartime conditions. The wine industry is a promising component of the development of industry, restaurant business and tourism. Despite exceptionally favorable soil and climatic conditions for the cultivation of grapes and the production of high-quality wines, there are unfavorable development trends associated with the war: a constant reduction in the area under vineyards, a decrease in the volume of grape processing in some regions of Ukraine, an increase in the purchase price of grapes for processing, reduction of wine production, disruption of logistics. The purpose of the article is to analyze the current state of the wine industry in Ukraine during the war. As for the enterprises of the wine industry, the most affected were the enterprises of the Kherson, Kyiv, Chernihiv, Mykolaiv, and Odesa regions. The introduction of hostilities led to the transition of the market to more technological and automated forms of work to replace traditional ones, the creation of small wineries in other regions of Ukraine. The current situation encourages the wine industry to reorient itself to new business formats adapted to existing conditions, taking into account all threats and risks. despite military actions, by the beginning of 2024, 160 wineries were officially registered in Ukraine, of which 40 are craft wineries with a production volume of up to 100,000 liters. per year; the total area of vineyards is 30.2 thousand hectares (without taking into account the occupied territories, since there is no reliable data on the condition of vineyards on these lands); the Black Sea and Transcarpathian zones are the most typical for viticulture and winemaking. Winemaking is actively developing in other regions, in particular in the western, central and northern regions. More than 200 varieties of grapes are grown in Kyiv region, Lviv region, Ternopil region, and Chernihiv region. The article examines the development experience of Ukrainian wineries during the war. The development of the wine industry in certain regions in recent years, as well as the impact of military actions on the quantitative indicators of wine production, were analyzed.
References
Українське виноробство в умовах війни і розвиток галузі відповідно до норм ЄС: як допомагає захист прав. URL: https://nipo.gov.ua/ukrainske-vynorobstvo-prava-iv/
Матчина І.Г., Бузні А.М. Шляхи регулювання імпорту винопродукції в Україні. Виноград. Вино. 2001. № 5. С. 3–5 .
Вергунов В.А., Анікіна О.П., Захаренко Г.С., Бернар Н.Г. Єжов Валерій Микитович : біобібліогр. покажч. наук. пр. за 1973–2009 рр. / наук. ред. В. А. Вергунов. УААН, ДНСГБ, ННЦ «Нікітський ботан. сад». Київ : Аграр. наука, 2009. 104 с.
Павлов О.О., Іваненко П.І. Дженєєв Сергiй Юрiйович. Енциклопедія сучасної України / редкол.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк та ін. НАН України, НТШ. Київ : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2007. URL: https://esu.com.ua/article-23966
Філіппова Б.О. Виноградарство і виноробство: міжвідомчий тематичний науковий збірник; присвячений 100-річчю від дня народження. НААН, ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова». Одеса : ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», 2021. Вип. 58. 132 с.
Знищені виноградники, вкрадені росіянами колекції вин: як війна впливає на виноробну галузь. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/22/698313/index.amp
Винний туризм в умовах війни. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/verecka.htm
Вино і війна: Як українські винороби працюють під обстрілами і отримують міжнародні відзнаки. URL: https://bzh.life/ua/eda/vino-i-vojna-kak-ukrainskie-vinodely-rabotayut-pod-obstrelami-i-poluchayut-mezhdunarodnye-znaki-nagrady/
Війна з виноробством. URL: https://nataliiawines.com.ua/ua/voyna-s-vinodeliyem-chast-2
Шимановська-Діанич Л.М., Педченко Н.С., Лозова О.В., Кучер М.М., Стеблюк О.В., & Вишнікіна О.В. Розвиток підприємств харчової промисловості (виноробної галузі) України в умовах війни: виклики та ризики у питаннях удосконалення бізнес-процесів дистрибуції і реалізації продукції. 2024. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/975
Ukrainske vynorobstvo v umovakh viiny i rozvytok haluzi vidpovidno do norm YeS: yak dopomahaie zakhyst prav IV [Ukrainian winemaking in wartime and the development of the industry in accordance with EU norms: how does the protection of rights help], available at: https://nipo.gov.ua/ukrainske-vynorobstvo-prava-iv/
Matchyna, I. H. and Buzni, A. M. (2001), “Shliakhy rehuliuvannia importu vynoproduktsii v Ukraini” [Ways of regulating the import of wine products in Ukraine], Vynohrad. Vyno, no. 5, pp. 3–5.
Verhunov, V. A., Anikina, O. P., Zakharenko, H. S. and Bernar, N. H. (2009), “Iezhov Valerii Mykytovych : biobibliohr. pokazhch. nauk. pr. za 1973–2009 rr.” [ Yezhov Valery Mykytovych: biobibliogr. show of science pr. for 1973–2009] / redkol.: I. M. Dziuba, A. I. Zhukovskyi, M. H. Zhelezniak ta in., Ahrar. Nauka, Kyiv, Ukraine.
Pavlov, O. O. and Ivanenko, P. I. (2007), “Dzhenieiev Serhii Yuriiovych” [Serhiy Yuriyovych Jeneev], Entsyklopediia suchasnoi Ukrainy / nauk. red. V. A. Verhunov. Instytut entsyklopedychnykh doslidzhen NAN Ukrainy, Kyiv, Ukraine, available at: https://esu.com.ua/article-23966
Vynohradarstvo i vynorobstvo : mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk; prysviachenyi 100-richchiu vid dnia narodzhennia B.O. Filippova [Viticulture and winemaking: interdepartmental thematic scientific collection; dedicated to the 100th anniversary of the birth of B.O. Philippova], NAAN, NNTs «Instytut vynohradarstva i vynorobstva im. V.Ie. Tairova», (2021), NNTs «IViV im. V. Ye. Tairova», Odesa, Ukraine, is. 58, 132 p.
Znyshcheni vynohradnyky, vkradeni rosiianamy kolektsii vyn: yak viina vplyvaie na vynorobnu haluz [Destroyed vineyards, stolen wine collections by the Russians: how the war affects the wine industry], available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/22/698313/index.amp
Vynnyi turyzm v umovakh viiny [Blame tourism in the conditions of war] available at: https://tourlib.net/statti_ukr/verecka.htm
Vyno i viina: Yak ukrainski vynoroby pratsiuiut pid obstrilamy i otrymuiut mizhnarodni vidznaky [Wine and war: How Ukrainian winemakers work under fire and receive international awards], available at: https://bzh.life/ua/eda/vino-i-vojna-kak-ukrainskie-vinodely-rabotayut-pod-obstrelami-i-poluchayut-mezhdunarodnye-znaki-nagrady/
Viina z vynorobstvom [War with winemaking], available at: https://nataliiawines.com.ua/ua/voyna-s-vinodeliyem-chast-2
Shymanovska-Dianych, L. M., Pedchenko, N. S., Lozova, O. V., Kucher, M. M., Stebliuk, O. V., & Vyshnikina, O. V. (2024), “Rozvytok pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti (vynorobnoi haluzi) Ukrainy v umovakh viiny: vyklyky ta ryzyky u pytanniakh udoskonalennia biznes-protsesiv dystrybutsii i realizatsii produktsii” [Development of food industry enterprises (wine industry) of Ukraine in the conditions of war: challenges and risks in matters of improvement of business processes of distribution and sale of products], available at: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/975