ПРОБЛЕМИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ АНТИКРИЗОВИХ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Ключові слова: антикризові методи управління, воєнні ризики, кадровий ризик, ризик втрати майна, корупційний ризик, комплаєнс-контроль, воєнне страхування

Анотація

У статті досліджуються актуальні проблеми, пов’язані з управлінням вітчизняними підприємствами в умовах війни. Метою написання статті є аналіз основних ризиків діяльності підприємств в умовах війни, визначення перспектив та особливостей застосування антикризових методів управління. У ході дослідження встановлено, що особливостями менеджменту в умовах війни є застосування ситуаційного підходу до прийняття управлінських рішень із урахуванням кардинальних змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі, території розташування та специфіки діяльності підприємств. Управління в умовах війни вимагає від менеджерів високого рівня професіоналізму, креативності та гнучкості для прийняття управлінських рішень із урахуванням воєнної специфіки. Виявлено, що активне використання менеджерами інструментів антикризового управління в період пандемії COVID-19 дало їм неоціненний досвід роботи та практику вирішення проблем у кризових умовах. Менеджери таких підприємств здатні швидше, нестандартно та виважено реагувати на виклики війни, майстерніше провадити процес управління. Доведено, що першочерговим завданням антикризового управління в умовах війни є збереження професійних кадрів, їх фізичних та психологічних якостей. Для запобігання втрати бізнесу через руйнування та знищення на територіях, де відбуваються активні бойові дії, правильним рішенням є релокація підприємств у більш безпечні регіони країни. Виявлено зростання під час війни корупційних ризиків підприємств, ризиків мародерства та розкрадання майна, особливо на підприємствах, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях. З’ясовано, що одним із інструментів для вирішення вищевказаних проблем є комплаєнс-контроль, який допомагає підприємствам дотримуватися норм законодавства, ділової етики, прозорості та відкритості бізнесу. Для відновлення бізнесу, подолання проблем та шкоди, завданих війною, підприємствам необхідна підтримка Уряду, що реалізується у вигляді різних урядових програм. Зроблено висновок, що в умовах війни доцільним є застосування ситуаційного підходу при прийнятті управлінських рішень, що дає можливість креативно та індивідуально підійти до вирішення кожної кризової ситуації зокрема, опираючись на знання, досвід та професійну інтуїцію менеджерів. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на аналіз та оцінку ефективності застосування окремих антикризових інструментів управління підприємством у повоєнний період.

Посилання

1. Бізнес в умовах війни: хто зазнав найбільших втрат та як відновлюються підприємства. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/03/23/684549/.
2. Бізнес погіршив оцінки ділової активності через втрати від повномасштабної війни – дані опитування підприємств у листопаді. URL: https://bank.gov.ua/ua/news/all/biznes-pogirshiv-otsinki-dilovoyi-aktivnosti-cherez-vtrati-vid-povnomasshtabnoyi-viyni--dani-opituvannya-pidpriyemstv-u-listopadi.
3. Завдяки урядовій програмі релокації збережено понад 35 тисяч робочих місць. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=a54c8281-02fa-4ced-8b14-3a7ca772a826&title=Zavdiaki.
4. Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану: Закон України від 03.03.2022 р. №2112-ІХ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2113-20#Text.
5. Купчак М. Я., Сковрон І. А., Садова О. В. Ефективна модель антикризового управління. 2021. URL: https://cutt.ly/JVpwgfN.
6. Ларіонова І. К. Антикризове управління. К. : Наука, 2020. 362 с.
7. Непробивний поліс: що відбувається з воєнним страхуванням в Україні. URL: https://mind.ua/publications/20245020-neprobivnij-polis-shcho-vidbuvaetsya-z-voennim-strahuvannyam-v-ukrayini.
8. Нова програма Уряду дозволить відновити роботу частини бізнесів. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-nova-prohrama-uriadu-dozvolyt-vidnovyty-robotu-chastyny-biznesiv.
9. Онісіфорова В. Ю., Сідельнікова В. К. Актуальні аспекти антикризового управління підприємством. Збірник наукових праць “Проблеми і перспективи розвитку підприємства”. 2020. Вип. 2 (25). С. 137-145.
10. Пілецька С. Т., Коритько Т. Ю. Система адаптивного управління підприємством в умовах мінливого зовнішнього середовища. БІЗНЕСІН-ФОРМ. 2018. № 12. С. 435-440.
11. Резнікова Н., Панченко В. Яке майбутнє очікує на українських біженців? URL: http://tyzhden.ua/Economics/254562.
12. Скільки підприємств з початку війни скористалися релокацією: нові цифри від Мінекономіки. URL: https:// news.dtkt.ua/ society/ economics/80140-skilki-pidprijemstv-z-pocatku-viini-skoristalisya-relokacijeyu-novi-cifri-vid-minekonomiki.
13. Соціально-гуманітарні виклики війни та інструментарій їх подолання (Карпатський регіон України): електронне науково-аналітичне видання / наук. ред. Т. Г. Васильців ; ДУ “Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України”. Львів, 2022. 47 с. URL: http://ird.gov.ua/irdp/p20220032.pdf.
14. Уряд придумав, як страхувати військові ризики бізнесу. URL: https://borgexpert.com/news/uriad-prydumav-iak-strakhuvaty-vijskovi-ryzyky-biznesu.
15. Business Rrelocation – Академія консалтингового бізнесу. URL: https://www.bca.education/business-relocation/.
16. LIGA 360. URL: https://liga360.ligazakon.net/? utm_source=biz.ligazakon.net&utm_medium=news&utm_campaign=LIGA360 Corporate5&utm_content=bizpress01&_ga=2.29125436.1048007300.1655706775-316834474. 1616917956.
Опубліковано
2023-02-16