ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

  • І. Р. Боднар Львівський торговельно-економічний університет https://orcid.org/0000-0002-6884-2058
  • О. Гуперт Львівський торговельно-економічний університет
  • О. Гуперт Львівський торговельно-економічний університет
  • О. Ценглевич Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: цифрова економіка, інформаційно-телекомунікаційні технології, інформаційна продукція, інформаційне суспільство

Анотація

Розвиток цифрової економіки базується на використанні інтелектуальних ресурсів, наукомістких та інформаційних технологіях, високотехнологічної продукції. Він циклічно визначає якісні інноваційно-технологічні перетворення усіх секторів економіки, включно із продуктивними силами суспільства. За допомогою інформаційних технологій відбувається інтеграція до світового економічного простору, інтернаціоналізація, привабливість для бізнесу завдяки швидкій окупності інвестицій і високій прибутковості. Інформаційні технології дозволяють розвивати науково-технологічний потенціал країн та змінювати структуру національної економіки. В зв’язку з цим у статті розглянуто сутність та роль держави у розвитку цифрової національної сфери. Обґрунтовано перспективні напрями формування цифрової економіки. Досліджено теоретичні засади та практичні аспекти цифровізації економіки України. Виявлено особливості та характерні риси ринку інформаційно-комунікаційних технологій в Україні. Зроблено висновок про те, що ІТ-галузь є однією з провідних галузей української економіки. ІТ-галузь здебільшого орієнтована на експорт. Останніми роками обсяг експорту комп’ютерних послуг динамічно зростає. Інформаційні технології все більше поширюються на різні галузі, адже вони дозволяють автоматизувати виробничі процеси, підвищити продуктивність, знизити витрати. У статті проведена оцінка впливу сфери інформаційно-комунікаційних технологій на економічне зростання України. Обґрунтовано пріоритети розвитку цифрової економіки в Україні. Розвиток сучасних інформаційно-комунікаційних технологій є стратегічною необхідністю та найважливішою складовою створення цифрової економіки. Цей процес забезпечує підвищення національної конкурентоспроможності країни. Використання інформаційно-комунікаційних технологій продовжує бути одним із найважливіших чинників, які суттєво впливають на всі сфери економіки. Незважаючи на складність ведення бізнесу в сучасних умовах, ІТ-галузь продовжує сплачувати податки, що позитивно впливає на розвиток економіки України.

Посилання

1. Куницький В. В. Захист в інформаційному просторі як об’єкт гуманітарної експертизи. URL: www.academy.gov.ua/ej/ej14/txts/Kunitskiy.pd.
2. Омельченко А. В. Cтан та перспективи розвитку законодавства України у сфері цифрової економіки та цифрового суспільства. Київський часопис права. 2021. № 2. С. 66-71. URL: https://doi.org/10.32782/klj/2021.2.11.
3. Закон України. Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/537-16.
4. Державна інформаційна політика. URL: http://merega.org.ua/law/projects/derzh polityka.
5. Веб-сторінка Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
6. Дослідження ринку електронної комерції. URL: http://hub.kyivstar.ua/?p=13562.
7. В Україні вирівнюється “цифровий розрив” між різними соціальними групами в користуванні інтернетом. URL: https://detector.media/rinok/article.
8. Гудзь О. Є. Цифрова економіка: зміна цінностей та орієнтирів управління підприємствами. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2018. № 2 (24). С. 18-27.
Опубліковано
2023-02-16