ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІНДЕКСУ СПОЖИВЧИХ ЦІН В УКРАЇНІ

Ключові слова: ціна, індекс споживчих цін, ціновий моніторинг, споживчий набір, ваговий коефіцієнт

Анотація

Всі діючі в економіці держави ціни взаємозалежні й утворюють систему, що перебуває в постійному розвитку під впливом значної кількості ринкових факторів. Система цін є сукупністю взаємозалежних і взаємообумовлених елементів, які дають змогу всім підприємницьким структурам нормально функціонувати та реалізовувати кінцеву продукцію чи надавати послуги з максимальною вигодою. Вона характеризується видами цін, характером взаємозв’язків і взаємозалежності між ними, рівнем, структурою та динамікою. Оскільки ціна є категорією динамічною, виникає потреба спостереження за її змінами. Цю функцію бере на себе у повній мірі індекс споживчих цін, який дає змогу об’єктивно оцінити динаміку цін (тарифів) на споживчому ринку та займає чільне місце у системі показників статистики цін. У статті узагальнено теоретичні аспекти особливостей розрахунку індексу споживчих цін в Україні у розрізі споживчого набору, проаналізовано зміну індексу споживчих цін за складовими споживчого набору по Львівській області за 2015-2021 рр., виділено основні причини зростання цін у 2022 році та основні напрями державного цінового моніторингу на період запровадження військового стану в Україні. Зроблено висновок, що моніторинг цін за основними групами споживчих товарів є необхідним та дає змогу оцінювати рівень добробуту населення, основні тенденції споживання різноманітних товарів та послуг та визначити напрями державної політики у сфері цін на перспективу. В умовах військового стану в Україні державне регулювання цін на товари першої необхідності, продукти харчування, медикаменти має посилюватись. Поки триватиме війна, найгостріше відчуватиметься інфляція на енергоносії та на продовольство. Після війни, коли почнеться активне відновлення зруйнованої інфраструктури, зокрема житла, варто очікувати на злет цін на будматеріали та будівельні послуги.

Посилання

1. Мельник І. О., Олійник Т. Г. Моделювання ціноутворень : конспект лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2017. 119 с.
2. https://ukrstat.gov.ua/norm_doc/2021/310/310.pdf.
3. https://www.lv.ukrstat.gov.ua/ukr/themes/13/theme_13.php?code=13.
4. https://mind.ua/publications/20240413-do-20-i-bilshe-chomu-inflyaciya-nabirae-obertiv.
5. Сус Л. М. Особливості цінової політики та ціноутворення в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2016. No1. С. 272-275.
6. Рибка Н. В. Стан та перспективи розвитку ціноутворення в Україні. Обліково-аналітичне забезпечення інноваційного розвитку економіки : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції, 14-15 березня 2018 року. Львів : ЛНАУ, 2018. С. 291-293.
Опубліковано
2023-02-16