ІНСПЕКТУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА АДМІНІСТРАТИВНИХ БАР’ЄРІВ У ПІДПРИЄМНИЦЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Ключові слова: інспектування, контроль, підприємницька діяльність, торговельне підприємництво, адміністративний бар’єр

Анотація

У статті вивчено та узагальнено деякі теоретичні підходи до поняття адміністративних бар’єрів, розглянуто адміністративні бар’єри для провадження підприємницької діяльності та витрати на їх подолання, у т. ч. і з позиції самих підприємців. В узагальненому вигляді адміністративні бар’єри являють собою ті численні перешкоди з боку органів влади та управління, які пов’язані з необхідністю виконання обов’язкових правил і процедур, передбачених законодавчими та нормативними актами, що необґрунтовано обмежують свободу підприємницької діяльності та ускладнюють створення та розвиток нових підприємницьких структур. Обґрунтовано, що адміністративні бар’єри, як і раніше, залишаються гострою проблемою, яка здатна перешкоджати розвитку і нормальному функціонуванню підприємницького сектора. Одночасно інспектування є однією з форм контролю, що містить комплексне обстеження (перевірку), оцінку стану, технологічних процесів і результатів діяльності суб’єкта підприємницької діяльності, а також дослідницька робота, що вимагає високої кваліфікації осіб, які її здійснюють, здатних не тільки зафіксувати стан справ на підприємстві, що перевіряється, і назвати винних осіб у разі виявлення тих чи інших недоліків. Трактування поняття адміністративного бар’єру припускає його визначення як сукупності процедур, які повинен пройти суб’єкт підприємництва, щоб отримати законне право здійснювати підприємницьку діяльність (порядок реєстрації підприємства, процес отримання необхідних ліцензій на здійснення обраного виду діяльності, питання, пов’язані із землевідведенням, а також питання, що виникають під час контролю та нагляду за здійсненням підприємницької діяльності). Показано, що існування адміністративних бар’єрів у підприємницькій діяльності призводить до значних негативних наслідків. Вони призводять до серйозних економічних втрат суспільства, як прямих, що виражаються у зростанні цін, так і непрямих, зумовлених недовиробництвом продукції через неефективне використання ресурсів; вони ускладнюють використання інших, більш результативних методів державного управління. З метою зниження тиску адміністративних бар’єрів у сфері торговельного підприємництва запропоновано шляхи та напрями їх зниження, зокрема проведення незалежної практичної експертизи вже діючих нормативних правових актів, які стосуються питань інспектування та контролю проведення підприємницької, торговельної та інвестиційної діяльності.

Посилання

1. Васильців Т. Г. Економічна безпека підприємництва України: стратегія та механізми зміцнення : монографія. Львів : Арал, 2008. 384 с.
2. Ведмідський О. В., Кривенко В. В. Корупційні правопорушення в органах місцевого самоврядування України та їх кримінологічні показники.
Юридичний бюлетень. 2018. Вип. 7. Ч. 2. С. 204-211.
3. Гринюк Р. Ф., Примуш М. В. Регіональний та державний виміри української специфіки децентралізації влади. Політичне життя. 2016. № 3. С. 12-17.
4. Гбур З. В. Державне управління економічною безпекою України: теорія та практика : монографія. Кам’янець-Подільський : ТОВ «Друкарня “Рута”, 2018. 408 с.
5. Грушко О. В. Адміністративні бар’єри як джерело політичної ренти. Ефективна економіка. 2017. № 6. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/ ?op=1&z=5666.
6. Димченко О. В. Житлово-комунальне господарство в реформаційному процесі: аналіз, проектування, управління : монографія. Харків : ХНА-МГ, 2009. 356 с.
7. Дробуш І. В. Соціальна функція місцевого самоврядування в Україні: проблеми теорії та практики : дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.02. Київ, 2017. 478 с.
8. Коліушко І., Тимощук В., Банчук О. та ін. Корупційні ризики надання адміністративних послуг та контрольно-наглядової діяльності в Україні. Київ : ФОП Москаленко О.М., 2009. 196 с.
9. Котляревська Г. М. Адміністративно-правове забезпечення механізму звернення громадян в Україні : дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.02. Запоріжжя, 2020. 434 с.
10. Механізми та функціонально-структурні інструменти забезпечення конкурентоспроможності національної економіки в умовах сучасних загроз економічної безпеки : монографія / за ред. Васильціва Т. Г., Лупака Р. Л. Львів : Видавництво ННВК “АТБ”, 2019. 552 с.
11. Національний економічний розвиток: концепція, механізм, ресурсне забезпечення : монографія / за заг. ред. О. Б. Чернеги. Київ : Центр учбової літератури, 2018. 330 с.
12. Попов С. Особливості факторів опору імплементуванню державно-управлінських нововведень. Науковий вісник. Демократичне врядування. 2012. Вип. 10. URL: https://science.lpnu.ua/sites/ default/files/journal-paper/2022/feb/26871/popov.pdf.
13. Савченко А. М. Незалежний контроль в торговельній діяльності: критичний аналіз та напрями удосконалення. SWorld. 15-22 March 2016. URL: https://www.sworld.com.ua/konfer42/144.pdf.
14. Стрілець В. Ю. Забезпечення розвитку малих підприємств: теорія, методологія, практика : монографія. Полтава : ПУЕТ, 2019. 457 с.
15. Тімашов В. О., Дзюбенко С. Д. Корупція в органах місцевого самоврядування. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 5. С. 190-192.
16. Цельєв О. В. Право на оскарження рішень органів публічної влади та їхніх посадових осіб як складова верховенства права. Наукові записки НаУКМА. 2017. Том 200 (Юридичні науки). С. 72-78.
17. Черній В. Д. Адміністративно-правове регулювання функціонування системи органів місцевого самоврядування в Україні : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.02. Запоріжжя, 2021. 228 с.
Опубліковано
2023-02-16