ЗАСТОСУВАННЯ НОВИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ РИНКОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІЙСЬКОВОГО КОНФЛІКТУ

Ключові слова: запаси, управління запасами, стратегії, логістичні ланцюги, кризові умови, воєнний конфлікт, економічна нестабільність

Анотація

Дана стаття присвячена аналізу та оптимізації системи управління запасами на підприємствах з метою підвищення ефективності та зниження витрат. Розглядається актуальна проблема ефективного використання ресурсів у сучасних умовах, де ринкові умови та технологічні інновації стають визначальними чинниками для виробничих підприємств. Дослідження включає аналіз поточної системи управління запасами в умовах військового конфлікту та геополітичної нестабільності, спрямований на розкриття нових систем управління у виробничій галузі та застосування цих стратегій оптимізації та підвищення ефективності управління запасами. Вивчаються питання впливу воєнного конфлікту та пандемії COVID-19 на економічну стабільність підприємств. Зокрема, обговорюється застосування таких стратегій, як: “ABC-аналіз”, “Інтегровані ІТ-системи”, “RFID-технології” (Радіочастотна ідентифікація) та стратегії “Якраз вчасно” (Just- In-Time), які відіграють важливу роль у вирішенні викликів кризового управління запасами. Особлива увага приділяється впровадженню інноваційних методів управління запасами та адаптації до змін у ринкових умовах.Проведене дослідження допоможе українським підприємствам обрати стратегію управління запасами, яка б найбільше задовольнила конкретні потреби та врахувала особливості. Стаття також аналізує проблеми, з якими стикаються підприємства в управлінні запасами під час кризи, і вивчає можливі шляхи вирішення цих проблем. Зокрема, досліджуються виклики в умовах перерваних логістичних ланцюгів та розглядаються питання використання розповсюджених моделей управління запасами в українській практиці. Також оцінено основні виклики і можливості при застосуванні стратегії “Якраз вчасно” (Just-In-Time), а саме: диверсифікація постачальників, адаптація до змін у попиті, стратегічне зберігання резервів, гнучка система виробництва, збереження безпеки та захисту даних та співпраця з постачальниками. Враховуючи зазначене вище, було продемонстровано, що незалежно від природи виклику - чи то глобальна пандемія, чи воєнний конфлікт - важливо мати адаптивні стратегії та ефективні інструменти управління запасами для забезпечення стійкості та успішного функціонування у непередбачуваних обставинах.

Посилання

1. Ванг Дж. Сталий ланцюжок поставок і платформи нового покоління: міжнародний журнал інформаційних систем і управління ланцюгами поставок. США, 2008.
2. Волошина В. В. Формування поточного і страхового рівня запасів як складова управління операційними витратами. Український журнал прикладної економіки. Тернопіль, 2016. Т. 1. № 1. С. 22-28.
3. Гурч Л. М. Логістика : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. К. : ДП «Видавничий дім “Персонал”, 2008. 560 с. С. 369-378; 547-548.
4. Дякова Д. Інноваційна логістика: перспективи та реалії. Товарознавчі та маркетингові дослідження товарних ринків : збірник наукових праць за матеріалами студентської науково-практичної інтернет-конференції (20 лютого 2014 року) / голова ред. кол. С. Гирич. Вінниця, 2014. С. 50-52.
5. Круш П. В., Орлюк Ю. В. Теоретичні основи управління матеріальними запасами підприємств. Економічний вісник Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”. Київ, 2017. № 14. С. 239-245.
6. Логістичне управління запасами: навчально-методичний комплекс дисципліни : навч. посіб. для студ. спеціальності 073 “Менеджмент” / КПІ ім. Ігоря Сікорського; уклад.: І. С. Луценко. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. 69 с.
7. Марченко В. М., Шутюк В. В. Логістика : підручник. К. : Видавничий дім “Артек”, 2018. 312 с.
8. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”. Затверджене Наказом Міністерства фінансів України № 751/4044 [Чинний від 1999-11-02]. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99.
9. Овсійчук О. В. Удосконалення організації обліку виробничих запасів. Управління розвитком. 2014. № 9 (172). С. 81-83.
10. Федак Л. М. Запаси підприємств: сутність та класифікація. Вісник Хмельницького національного університету. Хмельницький, 2012. №1. С. 157-162.
Опубліковано
2024-04-05