СТРАТЕГІЯ МАЙБУТНЬОЇ УКРАЇНИ: ТРАЄКТОРІЯ ЕКОНОМІЧНОГО ВІДРОДЖЕННЯ

Ключові слова: Україна, відновлення, населення, інфраструктура, країна, майбутнє, інвестиції

Анотація

Жорстокий військовий конфлікт в Україні продовжує залишати по собі безпрецедентну у сучасній Україні кількість зруйнованої інфраструктури, понівечених підприємств та скалічених людських доль, що спричиняє спустошення та втрати, однак дух стійкості є незмінним, що підживлюється рішучістю не просто відновити, а заново уявити, винайти власне майбутнє, яке натхненне економічним зростанням та розвитком на всіх рівнях країни. Цей важкий шлях до національного відродження розгорнеться в мережі викликів, що вимагають багатогранного підходу. Розуміння та розпізнавання ризиків і того, як із ними боротися, - тільки так можна увійти в успішне майбутнє, що й визначає суттєву актуальність дослідження. В аналізі відображено кількісну оцінку вже наявних втрат країни. Зниження ВВП, збільшення інфляції та реального безробіття - не просто показники; це вже установлені передумови важкого шляху до відбудови, який попереду. Розуміння складного переплетення таких явищ матиме вирішальне значення для формування ефективної економічної політики. Запланований обсяг фінансування плану відновлення України у розмірі 750 млрд доларів є дійсно амбітним, але він є необхідним для того, щоб країна могла повноцінно відновитися після війни. План передбачає залучення коштів із різних джерел, включаючи гранти, кредити та приватні інвестиції, репарації. Найбільші суми фінансування будуть спрямовані на відновлення інфраструктури, модернізацію енергетичного сектору та підтримку фінансової системи. Саме вони є пріоритетними напрямами для відновлення України, оскільки складають основу країни. Цей підхід є ефективним, однак його повна реалізація в умовах невизначеності може виявитися далекою від гарантованої. Важливо, аби для відновлення України був складений добре скоординований план «Б», що дозволить забезпечити мінімальні та найбільш важливі потреби країни та населення. Не менш важливою є і пріоритезація інвестицій у людський капітал, що дасть можливість посилити довіру населення та ефективніше боротися з безробіттям. Дотримуючись прозорості, підзвітності та орієнтуючись у складнощах глобального економічного ландшафту, Україна здатна прокласти шлях до стійкішого та дійсно справедливого майбутнього. Підбиваючи підсумок, варто зазначити, що запланований обсяг фінансування плану відновлення України є важливим першим кроком у бік вирішення поставленого питання. Однак існує ряд ризиків, через які значна кількість необхідних ресурсів, імовірно, не зможе бути залучена. Вирішення цих викликів стане найбільш суттєвою задачею. Аналіз інших викликів при більш індивідуальному підході до сфер інвестицій являє собою головний простір для дослідників, які мають продовжувати невтомно працювати над їх вирішенням для забезпечення м’якого входу у майбутнє для України.

Посилання

1. Шаповал Н., Федосеєнко М., Грибановський О., Терещенко О. Повоєнне відновлення України. Нові ринки та цифрові рішення. KSE. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2022/09/Digitalinstruments-in-Ukrainian-recovery.pdf.
2. Міщенко В. С. Повоєнне відновлення України на засадах соціальної справедливості (економіко-правовий аспект). Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 10. С. 266-268. URL: http://lsej.org.ua/10_2022/63.pdf.
3. Охріменко О. О., Попов Р. О. Повоєнна відбудова України: потенціал та стратегія перетворень. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 45. URL:
https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1913/1841.
4. Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/.
5. Робота українського “зернового коридору” вийшла на свої довоєнні потужності, - ВМС. Рубрика. 11 січня 2024. URL:
https://rubryka.com/2024/01/11/robota-ukrayinskogozernovogo-korydoru-vyjshla-na-svoyi-dovoyennipotuzhnosti-vms/.
6. Ukraine emergency. UNHCR : the UN Refugee Agency. URL: https://www.unhcr.org/emergencies/ukraine-emergency.
7. Вінокуров Я. Мільйони українців втратили роботу через війну. Звідки вони беруть гроші на життя? Економічна правда. 8 грудня 2022. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/12/8/694732/.
8. Інфляційний звіт. Січень 2023. Національний банк України. 2023. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/IR_2023-Q1.pdf?v=4.
9. Національний банк прогнозує значне зниження інфляції та повернення економіки до відновлення в цьому році. Національний банк України. 2023. 48 с. URL: https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-prognozuye-znachneznijennya-inflyatsiyi-ta-povernennya-ekonomiki-dovidnovlennya-v-tsomu-rotsi--inflyatsiyniy-zvit.
10. Загальна сума прямих збитків, завдана інфраструктурі України через війну, сягає $151,2 млрд - оцінка станом на 1 вересня 2023 року. KSE : Kyiv School of Economics. 3 жовтня 2023. URL: https://kse.ua/ua/about-the-school/news/zagalnasuma-pryamih-zbitkiv-zavdana-infrastrukturi-ukrayinicherez-viynu-syagaye-151-2-mlrd-otsinka-stanom-na-1-veresnya-2023-roku/.
11. План відновлення України. Відновлення України. URL: https://recovery.gov.ua/.
12. Вінокуров Я. План Маршалла з полів Лугано: як будуть відбудовувати Україну за 750 мільярдів доларів. Економічна правда. 5 липня 2022. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/07/5/688861/.
13. Гордійчук Д. Україна представила план відновлення на $750 мільярдів: як виглядатиме повоєнна відбудова. Економічна правда. 4 липня 2022. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2022/07/4/688833/.
14. Лаб’як І. В України подвоївся державний борг. Гетманцев назвав причини. ТСН ГРОШІ. 30.01.24. URL: https://shorturl.at/ioHT6.
Опубліковано
2024-04-05