ВПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНИХ ІННОВАЦІЙ НА ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ

  • В. В. Наумчук Поліський національний університет
Ключові слова: інформаційні інновації, ефективність, земельні відносини, управління, кадастр, ГІС- технології.

Анотація

Анотація. Стаття досліджує роль інформаційних інновацій у підвищенні економічної ефективності управління земельними ресурсами. Автор аналізує різні аспекти впровадження новітніх інформаційних технологій у процеси землеустрою та землекористування, що включає в себе використання ГІС-технологій, дистанційне зондування Землі, а також системи управління даними про землю. Розглядаються практичні приклади ефективного використання цифрових інструментів, які дозволяють оптимізувати розподіл та використання земельних ресурсів, знижуючи витрати та підвищуючи прибутковість землекористування. Особлива увага приділяється аналізу впливу цих технологій на формування політики землекористування та управління земельними ресурсами на різних рівнях, від місцевого до національного. Доведено, що процес інтеграції сучасних ІТ-рішень та цифрових технологій охоплює збір, обробку, аналіз та розповсюдження інформації про земельні ресурси, що сприяє ухваленню обґрунтованих рішень на всіх рівнях управління. Однією з ключових інновацій є цифровізація земельного кадастру, яка включає створення та ведення електронних баз даних про земельні ділянки, їх характеристики, права власності та обмеження. Це забезпечує прозорість земельних відносин, спрощує доступ до інформації для громадян та підприємств та підвищує ефективність земельного адміністрування. Використання ГІС в земельному управлінні дозволяє інтегрувати різноманітні дані про земельні ресурси, сприяючи ефективному плануванню землекористування та моніторингу змін. Технології Біг Дата і штучний інтелект відкривають нові можливості для аналізу великих обсягів даних, виявлення аномалій та ризиків, що сприяє прийняттю своєчасних та обґрунтованих рішень. Розвиток цифрових платформ, які залучають громадськість до управлінських процесів, підвищує принципи прозорості та відкритості, дозволяючи громадянам активно брати участь у рішеннях, що стосуються землекористування. Також електронні сервіси для земельних операцій значно спрощують процедури, знижують корупційні ризики та підвищують доступність послуг, що є кроком до модернізації управління та досягнення цілей сталого розвитку.

Посилання

1. Бережницька Г. І. Теоретичні засади управління земельними ресурсами сільськогосподарських підприємств. Електронне наукове фахове видання “Економіка та суспільство”. 2018. Вип. 16. С. 104-107.
2. Зось-Кіор М. В. Удосконалення системи управління земельними ресурсами аграрних підприємств в умовах глобалізації : монографія. Полтава : ПолтНТУ, 2015. 333 с.
3. Кулинич П. Земельне законодавство України періоду земельної реформи: основні тенденції розвитку. Право України. 2020. № 5. С. 63-75.
4. Титаренко Т. Г. Функціональна характеристика діяльності суб’єктів державного управління земельними відносинами. Проблеми і перспективи
економіки та управління. 2015. № 1. С. 222-234.
5. Третяк А., Третяк В., Прядка Т., Третяк Р., Капінос Н. Методологія державного управління земельними ресурсами та землекористуванням.
Агросвіт. 2021. № 20. С. 14-21.
6. Pryshliak N., Dankevych V., Tokarchuk D., Shpykuliak O. The sowing and harvesting campaign in Ukraine in the context of hostilities: challenges to
global energy and food security. Energy Policy Journal. 2023; 26(1):145–168.
7. Данкевич Є. М., Данкевич В. Є. Екологічні особливості ведення сільськогосподарського виробництва на забруднених радіонуклідами територіях
з використанням японського досвіду. Вісник ЖНАЕУ. 2016. № 1 (55). Т. 3. С. 24-37.
8. Dankevych V., Dankevych Y. Management of forest and water resources in the context of administrative-territorial reform: the experience of Poland. The
scientific heritage. Budapest. 2020. Vol. 6, № 55. Pp. 27-31.
9. Стратегія розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 526-р. Верховна Рада України : Офіційний веб-портал парламенту України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws.
10. Писаренко Т. В., Куранда Т. К. та ін. Реалізація пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та отримані результати у 2021 р.: аналітична довідка. Київ : УкрІНТЕІ, 2022. 53 с.
11. Вишлінський Г., Репко М. та ін. Економіка України під час війни: звіт за жовтень 2022. Центр економічної стратегії, German Economic Team, 22 с.
12. Skydan O. V., Dankevych V. Ye., Fedoniuk T. P., Dankevych Ye. M., Yaremova M. I. European green deal: Experience of food safety for Ukraine. International Journal of Advanced and Applied Sciences. 2022, 9(2), p. 63-71.
13. Данкевич В. Є., Данкевич Є. М., Бондарчук Н. В., Стрільчук В. А. Європейська зелена угода: дорожня карта збалансованого природокористування в умовах децентралізації. Проблеми економіки. 2021. № 1 (47). С. 185-191.
Опубліковано
2024-05-24