ВРАХУВАННЯ ПРИ ПОБУДОВІ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ЗАПАСІВ СПЕЦИФІКИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ
Анотація
Анотація. У статті досліджено вплив особливостей технології виробництва продукції підприємств хлібопекарної галузі (обсяг і асортимент продукції, контроль якості, циклічність виробничого процесу, специфіка формування незавершеного виробництва тощо) на склад і стан запасів. Розкрито тенденції розвитку хлібопекарської галузі та їх взаємозв’язок із потребою визначення оптимальної величини виробничих запасів. Розглянуто залежність побудови первинного, аналітичного та синтетичного обліку запасів від організаційних та технологічних особливостей виробничого процесу хлібопекарських підприємств. Узагальнено вимоги щодо покращення системи документування операцій з надходження і вибуття запасів та їх обліку на підприємстві.
Посилання
2. Мурашко О. В. Облік і контроль матеріальних запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / О. В. Мурашко. – К., 2006. – 17 с.
3. Приймачок О. М. Облік виробничих запасів і аналіз ефективності їх використання (на прикладі підприємств хлібопекарської промисловості Київської області) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / О. М. Приймачок. – К., 2005. – 19 с.
4. Саченко С. І. Облік і внутрішньогосподарський контроль виробничих витрат на хлібопекарних підприємствах : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / С. І. Саченко. – Тернопіль, 2006. – 20 с.
5. Фадєєва Г. М. Облік і аналіз затрат в хлібопекарських підприємствах : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / Г. М. Фадєєва. – Харків, 2003. – 16 с.
6. Дейнеко Л. В. Розвиток харчової промисловості України в умовах ринкових перетворень (проблеми теорії і практики) / Л. В. Дейнеко. – К. : Знання, 1999. – 237с.
7. Ластовецький В. О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньогосподарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності / В. О. Ластовецький. – Чернівці : Місто, 2003. – 156 с.
8. Ауэрман Л. Я. Технология хлебопекарного производства / Л. Я. Ауэрман. – М. : Пищевая промышленность, 1972. – 512 с.
9. Озеран В. Облік окремих матеріальних витрат на хлібопекарних підприємствах / В. Озеран, М. Корягін // Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. – № 10. – С. 37-38.
10. Борошно пшеничне хлібопекарне: ДЕСТ 26574-85. [Чинний від 1985-04-29]. – Державний комітет СРСР по стандартам – (Національний стандарт України).
11. Сопко В. В. Бухгалтерський фінансовий та внутрішньогосподарський облік в галузях системи переробної промисловості АПК (на основі національних стандартів) / В. В. Сопко, О. В. Бойко. – К. : Фенікс, 2001. – 468 с.
12. Корягін М. В. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції на хлібопекарних підприємствах (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості споживчої кооперації України) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / М. В. Корягін. – Львів, 1999. – 17 с.
13. Сопко В. В. Методично-організаційні положення з бухгалтерського обліку запасів на підприємствах харчової промисловості / В. В. Сопко, С. В. Андрос // Вісник ЖДТУ. – 2010. – №3 (53). – С. 179-185.
14. Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів: офіц. текст: [затверджено наказом Міністерства статистики України від 21.06.96 № 193]. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon.nau.ua-/doc/?uid=1041.2329.0.