СONSIDERATION THE SPECIFICITY OF BAKING INDUSTRY ENTERPRISES ACTIVITY IN THE DEVELOPMENT OF STOCKS ACCOUNTING AND CONTROL

  • R. M. Voronko Lviv University of Trade and Economics
  • M. A. Kostruba Lviv University of Trade and Economics
Keywords: stocks, accounting, control, baking industry, bakery enterprises.

Abstract

Abstract. In the article the influence of the features of the bakery industry enterprises production technology (volume and product range, quality control, cycle of the production process, the specifics of the formation of the unfinished production, etc.) on the composition and condition of stocks is investigated. The tendencies of the development of the baking industry and their interrelation with the need to determine the optimal size of production stocks are revealed. The dependence of development of the primary, analytical and synthetic stocks accounting on the organizational and technological features of the production process of bakery enterprises is considered. The requirements for the improvement of acquisition and disposal of stocks reporting system and their accounting at the enterprise are summarized.

References

1. Афанас’єва І. І. Облік та контроль виробничих запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарного виробництва) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / І. І. Афанас’єва. - Харків, 2006. – 19 с.
2. Мурашко О. В. Облік і контроль матеріальних запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / О. В. Мурашко. – К., 2006. – 17 с.
3. Приймачок О. М. Облік виробничих запасів і аналіз ефективності їх використання (на прикладі підприємств хлібопекарської промисловості Київської області) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / О. М. Приймачок. – К., 2005. – 19 с.
4. Саченко С. І. Облік і внутрішньогосподарський контроль виробничих витрат на хлібопекарних підприємствах : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / С. І. Саченко. – Тернопіль, 2006. – 20 с.
5. Фадєєва Г. М. Облік і аналіз затрат в хлібопекарських підприємствах : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / Г. М. Фадєєва. – Харків, 2003. – 16 с.
6. Дейнеко Л. В. Розвиток харчової промисловості України в умовах ринкових перетворень (проблеми теорії і практики) / Л. В. Дейнеко. – К. : Знання, 1999. – 237с.
7. Ластовецький В. О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньогосподарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності / В. О. Ластовецький. – Чернівці : Місто, 2003. – 156 с.
8. Ауэрман Л. Я. Технология хлебопекарного производства / Л. Я. Ауэрман. – М. : Пищевая промышленность, 1972. – 512 с.
9. Озеран В. Облік окремих матеріальних витрат на хлібопекарних підприємствах / В. Озеран, М. Корягін // Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. – № 10. – С. 37-38.
10. Борошно пшеничне хлібопекарне: ДЕСТ 26574-85. [Чинний від 1985-04-29]. – Державний комітет СРСР по стандартам – (Національний стандарт України).
11. Сопко В. В. Бухгалтерський фінансовий та внутрішньогосподарський облік в галузях системи переробної промисловості АПК (на основі національних стандартів) / В. В. Сопко, О. В. Бойко. – К. : Фенікс, 2001. – 468 с.
12. Корягін М. В. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції на хлібопекарних підприємствах (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості споживчої кооперації України) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: спец. 08.06.04 “Бухгалтерський облік, аналіз і аудит” / М. В. Корягін. – Львів, 1999. – 17 с.
13. Сопко В. В. Методично-організаційні положення з бухгалтерського обліку запасів на підприємствах харчової промисловості / В. В. Сопко, С. В. Андрос // Вісник ЖДТУ. – 2010. – №3 (53). – С. 179-185.
14. Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів: офіц. текст: [затверджено наказом Міністерства статистики України від 21.06.96 № 193]. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon.nau.ua-/doc/?uid=1041.2329.0.
Published
2018-07-04
Section
БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК, АНАЛІЗ I КОНТРОЛЬ