ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ В РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ
Анотація
Для підприємств ресторанного господарства України суттєвою проблемою є висока енергоєм-ність технологічних процесів та неефективне використання ресурсів. Метою роботи є проведення аналізу енергозберігаючих технологій у ресторанному господарстві на прикладі діючого підприємства харчування. В статті розглянуто методику впровадження ресурсоефективних та більш чистих технологій на підприємст-вах харчування. Основні напрямки стосуються підбору енергозберігаючого обладнання для виробничих цехів ресторану та правильного його експлуатування. Також наведено рекомендації щодо зниження витрат на кон-диціювання повітря, забезпечення ефективної роботи холодильного обладнання, зниження витрати енергії на водоспоживання й освітлення ресторанів. Створення підприємства ресторанного господарства з викорис-танням нових технологій виробництва кулінарної продукції та енергоефективного обладнання дає суттєві переваги: зменшується площа, яку займає обладнання, знижується споживання електроенергії, кількість ви-робничого персоналу, зменшуються втрати маси продукту, кулінарного жиру та води для миття обладнання. Було проведено енергетичний аудит для існуючого ресторану. Проаналізовано розподіл вартості основної си-ровини та допоміжних матеріалів популярних страв, розподіл споживання енергоносіїв на підприємстві. Ана-ліз ефективності використання ресурсів для загальних потреб підприємства було проведено за наступними напрямками: системи охолодження; приготування їжі; освітлення; вентиляція; опалення; водовикористання; утворення відходів та поводження з ними. Згідно з отриманими даними було розроблено рекомендації щодо удосконалення кожного з напрямків. Всі наведені рекомендації дозволять підвищити енергетичну ефектив-ність підприємства та підвищити конкурентоспроможність ресторану при незначних фінансових витратах.
Посилання
Системи екологічного управління: сучасні тенденції та міжнародні стандарти : посібник / [С. В. Берзіна, І. І. Яреськовська та ін.]. – К. : Інститут екологічного управління та збалансовано-го природокористування, 2017. – 134 с.
Цибка М. Ресурсоефективне та чисте вироб-ництво : навчальний посібник / М. Цибка, К. Рома-нова, А. Ворфоломеєв. – UNIDO: Центр РЕБЧВ в Україні, 2017. – 81 с. 3. Ряшко Г. М. Аналіз енергозберігаючих тех-нологій в ресторанному господарстві / Ряшко Г. М., Крусір Г. В., Новічкова Т. П. // Наукові праці. - 2016. – Вип. 2. – С. 17-21. 4. Акіншина О. В. Енергоаудит у системі енер-гоменеджменту підприємства / Акіншина О. В., Третякова Л. І.,. Антоненко О. М. // Вісник НУ “Львівська політехніка”. Логістика. – 2012. – Вип. 735. – С. 4-11.
Белл Д. Грядущее постиндустриальное обще-ство. Опыт социального прогнозирования / Д. Белл. – М. : Academia, 2004. – 788 с.
Бутнік-Сіверський О. Б. Проблеми стимулю-вання науково-дослідної та інноваційної діяльності / Бутнік-Сіверський О. Б. // Наука та наукознавство. – 2011. – Вип. 1. – С. 19-25.
Валінкевич Н. В. Управління енергозбере-женням підприємств в контексті організаційно-економічної модернізації. Стратегічні альтернативи економічного розвитку підприємницької діяльності : монографія / Н. В. Валінкевич. – Житомир : ЖДТУ, 2018. – С. 243-252.
Шанс для энергоэффективности. Економічна правда [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://www.epravda.com.ua/rus/columns/ 2019/02/14/645268/.
Katsigris, C. and Thomas, C. Design and equipment for restaurants and foodservice: a manage-ment view. 3rd ed, Hoboken: John Wiley & Sons, 2008.
Ряшко Г. М. Використання новітнього обладнання з метою створення високоефективних технологій на підприємствах ресторанного господарства / Ряшко Г. М. // Наукові праці ОНАХТ. – 2012. – Вип. 40. – С. 468-472.
Крусір Г. В. Оцінювання впливу туристич-ного комплексу на довкілля / Крусір Г. В., Новічков В. К., Русєва Я. П. // Прогресивні техніка та техно-логії харчових виробництв ресторанного господар-ства і торгівлі. - 2012. – Вип. 1. – С. 524-530.