ENERGY-SAVING TECHNOLOGIES IN RESTAURANT INDYSTRY

  • T. Ye. Lebedenko Odessa National Academy of Food Technologies
  • G. V. Krusir Odessa National Academy of Food Technologies
  • H. S. Shunko Odessa National Academy of Food Technologies
Keywords: restaurant business, energy-efficient technologies, energy consumption, ecological management and audit, energy audit

Abstract

A significant problem for the restaurant industry of Ukraine is the high energy intensity of technological processes and inefficient use of resources. The purpose of the article is to conduct an analysis of energy-saving technologies in the restaurant industry on the example of an existing catering company. The article considers the method of introduction of resource-efficient and cleaner technologies in food enterprises. The main directions concern the selection of energy-saving equipment for the production shops of the restaurant and its proper operation. Recommendations for reducing the cost of air conditioning, ensuring the efficient operation of refrigeration equipment, reducing energy consumption for water consumption and lighting of restaurants are also given. Creating a restaurant enterprise using new technologies for the production of culinary products and energy-efficient equipment provides significant benefits: reduces the area occupied by the equipment, reduces electricity consumption, number of staff, reduces losses of product weight, cooking fat and water for washing equipment. An energy audit was conducted for the existing restaurant. The distribution of the cost of the main raw and auxiliary materials of popular dishes as well as the distribution of energy consumption at the enterprise are analyzed. The analysis of efficiency of use of resources for the general needs of the enterprise was carried out in the following directions: cooling systems; cooking; lighting; ventilation; heating; water use; waste generation and management. According to the obtained data, recommendations were developed to improve each of the areas. All these recommendations will increase the energy efficiency of the restaurant and increase its competitiveness at low financial cost.

References

Системи екологічного управління: сучасні тенденції та міжнародні стандарти : посібник / [С. В. Берзіна, І. І. Яреськовська та ін.]. – К. : Інститут екологічного управління та збалансовано-го природокористування, 2017. – 134 с.

Цибка М. Ресурсоефективне та чисте вироб-ництво : навчальний посібник / М. Цибка, К. Рома-нова, А. Ворфоломеєв. – UNIDO: Центр РЕБЧВ в Україні, 2017. – 81 с. 3. Ряшко Г. М. Аналіз енергозберігаючих тех-нологій в ресторанному господарстві / Ряшко Г. М., Крусір Г. В., Новічкова Т. П. // Наукові праці. - 2016. – Вип. 2. – С. 17-21. 4. Акіншина О. В. Енергоаудит у системі енер-гоменеджменту підприємства / Акіншина О. В., Третякова Л. І.,. Антоненко О. М. // Вісник НУ “Львівська політехніка”. Логістика. – 2012. – Вип. 735. – С. 4-11.

Белл Д. Грядущее постиндустриальное обще-ство. Опыт социального прогнозирования / Д. Белл. – М. : Academia, 2004. – 788 с.

Бутнік-Сіверський О. Б. Проблеми стимулю-вання науково-дослідної та інноваційної діяльності / Бутнік-Сіверський О. Б. // Наука та наукознавство. – 2011. – Вип. 1. – С. 19-25.

Валінкевич Н. В. Управління енергозбере-женням підприємств в контексті організаційно-економічної модернізації. Стратегічні альтернативи економічного розвитку підприємницької діяльності : монографія / Н. В. Валінкевич. – Житомир : ЖДТУ, 2018. – С. 243-252.

Шанс для энергоэффективности. Економічна правда [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://www.epravda.com.ua/rus/columns/ 2019/02/14/645268/.

Katsigris, C. and Thomas, C. Design and equipment for restaurants and foodservice: a manage-ment view. 3rd ed, Hoboken: John Wiley & Sons, 2008.

Ряшко Г. М. Використання новітнього обладнання з метою створення високоефективних технологій на підприємствах ресторанного господарства / Ряшко Г. М. // Наукові праці ОНАХТ. – 2012. – Вип. 40. – С. 468-472.

Крусір Г. В. Оцінювання впливу туристич-ного комплексу на довкілля / Крусір Г. В., Новічков В. К., Русєва Я. П. // Прогресивні техніка та техно-логії харчових виробництв ресторанного господар-ства і торгівлі. - 2012. – Вип. 1. – С. 524-530.

Published
2020-12-22