СПЕЦИФІКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ D-ГОСПОДАРЮВАННЯ

  • І. М. Ощипок Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: d-господарювання, готель, ресторан, бізнес, цифровізація

Анотація

Розглянуто поняття цифрового d-господарювання (digital- господарювання) як складне і бага-тогранне. Цифрове господарювання слід визначати тією частиною економічної діяльності, яка спирається на використання цифрових технологій, очевидний є її прямий вплив на процеси в готельно-ресторанному бізнесі. Розвиток наукових досліджень і прогресивних цифрових технологій привели до цивілізаційних змін світового господарського розвитку та зумовили виникнення нового типу господарювання, в межах якого відбувається трансформація моделей бізнес-процесів конкурентоспроможних підприємств. Інтернет-бронювання в готелях та замовлення місць в ресторанах дасть змогу підвищити якість обслуговування, зробить міську інфраструк-туру більш “розумноюˮ та енергоефективною. Розглянуто визначення цифрової економіки та виділено три ключові компоненти цифрового господарювання. Зосереджено увагу на розвитку деяких ефективно функціонуючих компонентів d-господарювання. Важливим напрямком розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу може стати платформний бізнес, який надає суттєві конкурентні права в порівнянні з організаціями традиційних моделей. Цифрові платформи все частіше з’являються в традиційних сферах діяльності і послуг та призводять до швидких інновацій, до зміни ліній, складу галузевих ринків і норм конку-рування на них. Показана роль функціонування соціально-виробничих систем (СВС) на сучасному етапі, вияв-лені особливості і закономірності відтворювального функціонування СВС підприємств готельно-ресторанного господарства. Процес формування високих технологій за допомогою перетворення інновацій і можливостей цифровізації в ключовий фактор d-господарювання є невід’ємним базисом ефективного розвитку і зростання. Вивчаючи деякі властивості розглядуваних систем, встановлено, що при зміні однієї складової відбуваються впливи на інші елементи і все це надалі призводить до перетворення всієї сукупності, що свідчить про її цілісність. Використання хмарних обчислень і загальної віртуалізації дозволяє не тільки досягти цільових зна-чень надійності, продуктивності і гнучкості платформи підприємств готельно-ресторанного господарства, але і значно полегшити процедури її експлуатації, а також знижувати витрати на обладнання за рахунок більш високого ступеня уніфікації деталей машин.

Посилання

1. Боднар О. Цифровізація та конкурентоспроможність бізнесу – ключові драйвери розвитку української економіки. URL: https://business.ua/litsa/item/2452-tsifrovizatsiya-ta-konkurentospromozhnist-biznesu-klyuchovidrajveri-rozvitku-ukrajinskoji-ekonomiki.
2. Веретюк C. Визначення пріоритетних напрямків розвитку цифрової економіки в Україні / Веретюк C., Пілінський В. // Фінансовий простір. - 2017. - № 3 (27); Наукові записки Українського НДІ зв’язку. – 2016. – № 2. – С. 51–58.
3. Данніков О., Січкаренко К. Концептуальні засади цифровізації економіки України. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/ 2018/17_2018_ukr/15.pdf.
4. Електронне врядування в Україні: аналіз та рекомендації. Результати дослідження / [за ред. О. Баранова]. – К. : Поліграф Плюс, 2007. – 254 с.
5. Іванова В. Економіка, заснована на знаннях, та економіка знань: адекватність використання категорій / Іванова В. // Механізм регулювання економіки. – 2011. – № 3. – С. 47-54. URL: http://essuir.sumdu.edu.ua/ bitstream/123456789/ 29633/1/Ivanova.pdf.
6. Коляденко С. Цифрова економіка: передумо-ви та етапи становлення в Україні і у світі / Коляденко С. // Економіка. Фінанси. Менеджмент. – 2016. – № 6. – С. 106-107. URL: www.irbis-nbuv.gov.ua.
7. Карчева Г. Цифрова економіка та її вплив на розвиток національної та міжнародної економіки / Карчева Г., Огородня Д., Опенько В. // Фінансовий простір. – 2017. – № 3 (27). URL: https://fp.cibs.ubs.edu.ua/files/1703/17kgttme.pdf.
8. Піжук О. І. Цифрова трансформація економіки як основа формування її конкурентоспроможності / Піжук О. І. // Східна Європа: Економіка, бізнес, управління. – 2018. – Вип. 6 (17). – С. 79-83.
9. Про схвалення Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації: документ 67-2018-р., чинний, поточна редакція: прийняття від 17 січня 2018 року. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/67-2018-%D1%80.
10. Стрелкова И. Цифровая экономика: новые возможности и угрозы для развития мирового хо-зяйства. URL: https://cyberleninka.ru/article/ n/tsifrovaya-ekonomika-novye-vozmozhnosti-i-ugrozy-dlya-razvitiya-mirovogohozyaystva+&cd =12&hl=uk&ct=clnk&gl=ua.
11. Мачуга Р. Сучасний стан ринку інформаційно-комунікаційних технологій України / Мачуга Р., Борух О. // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2016. – № 3. – С. 260-264.
12. Kit L. Evoliutsiia merezhevoi ekonomiky. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky. 2014. № 3. T. 2. S. 187-194.
13. The Concept of a “Digital Economy”. URL: http://odec.org.uk/theconcept-of-a-digital-economy.
Опубліковано
2020-06-18
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ: ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ