АВС-АНАЛІЗ В УПРАВЛІННІ ПРОДУКТОВИМИ ЗАПАСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

  • Т. В. Калайтан Львівський торговельно-економічний університет
  • Т. О. Герасименко Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: АВС-аналіз, критерії АВС-класифікації, продуктові запаси, ресторанний бізнес, управління

Анотація

У статті досліджено особливості проведення АВС-аналізу продуктових запасів з урахуванням галузевої специфіки підприємств ресторанного бізнесу. Обґрунтовано доцільність застосування багатокри-теріального підходу до проведення АВС-аналізу. Специфікою даного сектора сфери послуг є те, що підприєм-ства ресторанного бізнесу поєднують виробництво, реалізацію купованих товарів і продукції власного вироб-ництва та організацію споживання їжі. При цьому облік фінансових результатів ведуть за такою ж методи-кою, як і в торгівлі. Собівартість реалізації продукції власного виробництва закладів ресторанного бізнесу включає тільки первісну вартість продовольчої сировини. З урахуванням цього запропоновано при проведенні АВС-класифікації продуктових запасів у якості критеріїв використовувати вартість продуктових запасів, частоту їх використання і внесок у фінансовий результат. У результаті такого аналізу кожен продукт ма-тиме три оцінки одночасно – за вартістю, за частотою використання і за внеском у фінансовий результат. Вказано на проблемність визначення внеску кожного виду продуктових запасів у фінансовий результат. Для вирішення цього питання запропоновано поєднання сировинної матриці та результатів АВС-аналізу продажів. При цьому в якості критеріальних показників пропонується використовувати вартість продуктів, частоту продажу і торгову націнку. Поєднання результатів АВС-аналізу продажів і сировинної матриці дає мож-ливість отримати перелік критично важливих з точки зору внеску у фінансовий результат продуктів, а та-кож відсортувати їх у відповідності до значущості страв і розповсюдженості інгредієнта. Практична ре-алізація запропонованих підходів до АВС-аналізу дозволить сформувати належну інформаційно-аналітичну базу для формування результативних цільових управлінських дій, спрямованих на підвищення ефективності управління продуктовими запасами підприємств ресторанного бізнесу.

Посилання

1. Бузукова Е. А. Анализ ассортимента и ста-бильности продаж с использованием ABC-анализа и XYZ-анализа / Е. А. Бузукова // Управление про-дажами. – 2006. – № 3. – С. 166-185.
2. Гаджинский А. М. Логистика : учебник / А. М. Гаджинский. – [21-е изд.]. – М. : “Дашков и Кˮ, 2013. – 420 с.
3. Дворецький М. Л. Порівняльний АВС-ХУZ аналіз на базі різних факторів із використанням ієрархічних даних / М. Л. Дворецький, І. В. Кулаковсь-ка // Проблеми інформаційних технологій. – 2016. – № 1. – С. 200-209.
4. Методика применения метода ABC/XYZ-анализа для целей управления запасами в ERP-системе предприятия / О. В. Жуков, С. П. Сазонов, Ю. Г. Оноприенко, Г. А. Мершиева // Вестник Во-ронежского государственного университета инженерных технологий. – 2017. Т. 79. №1 (71). С. 477-484.
5. Матушевич О. В. Применение АВС-анализа при управлении запасами / О. В. Матуше-вич // Сибирская финансовая школа. – 2018. – № 5 (130). – С. 78-82.
6. Остроушко А. А. Анализ ассортимента электротоваров с использованием ABC-анализа / А. А. Остроушко, Р. И. Баженов // Экономика и менеджмент инновационных технологий. – 2014. – № 10 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.consultant.ru URL: http://ekonomika.snauka.ru/2014/10/6033/.
7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запасиˮ : наказ Міністерства фінансів України від 20.10.99 № 246 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z0751-99.
8. Полякова И. А. АВС-анализ как метод кон-троллинга управления товарными запасами / И. А. Полякова, Т. В. Живаева // Инновационное развитие экономики. – 2017. - № 5 (41). – С. 106-112.
9. Стерлигова А. Н. Управление запасами широкой номенклатуры: с чего начать? / А. Н. Стерлигова // Логинфо. – 2003. – № 12. – С. 50-55.
10. Управление запасами в цепях поставок : учеб. пособие / О. В. Бадокин, В. С. Лукинский, Ю. В. Малевич, А. С. Степанова, Т. Г. Шульженко; [под общ. и научн. ред. В. С. Лукинского]. – СПб. : СПбГИЭУ, 2010. – 372 с.
11. Фишер А. Методы выделения групп в ABC-XYZ анализе / А. Фишер // Логистика и управление. – 2008. – № 1. – С. 17-27.
12. Фольмут Х. Й. Инструменты контроллинга / Х. Й. Фольмут. – М. : Финансы и статистика, 1999. – 256 с.
13. Шрайбфедер Дж. Эффективное управление запасами / Дж. Шрайбфедер. – М. : Альпина Паб-лишер, 2016. – 304 с.
14. Kalaitan T. V., Cherkasova S. V., Druhov O. O., Yaroshevych N. B. Features and scope of application of the ABC analysis in the controlling system of restau-rant industry // Financial and credit activity: problems of theory and practice. – 2019. – Т. 4. – Vol. 31. – P. 196-207.
Опубліковано
2020-06-18
Розділ
БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК, АНАЛІЗ I КОНТРОЛЬ