ABC-ANALYSIS IN FOOD STOCKS MANAGEMENT AT ENTERPRISERS OF RESTAURANT INDUSTRY

  • T. V Kalaitan Lviv University of Trade and Economics
  • T. O. Gerasymenko Lviv University of Trade and Economics
Keywords: ABC-analysis, ABC-classification criteria, food stocks, restaurant business, management

Abstract

The article explores the features of the food stocks ABC-analysis taken into consideration the restaurant industry specifics. The feasibility of applying the multicriteria approach to conducting the ABC-analysis is substantiat-ed. The specificity of this service sector segment is that restaurant business enterprises combine food production, the sales of purchased goods and products of their own production as well as eating organization. At the same time, finan-cial results are accounted for using such a technique as in trade. The sales cost of own products production by enter-prises of the restaurant business includes only the initial products cost. With this in mind, it is proposed to use the cost of food stocks, the frequency of their use as well as the contribution to the financial result as criteria when conducting the ABC-classification of food stocks. As a result of such an analysis, each product will have three ratings at the same time - by cost, by frequency of use and by contribution to the financial result. The difficulty of determining the contribu-tion of each type of food stocks in the financial result is indicated. To address this issue, a combination of raw material matrix and ABC-analysis of sales results is proposed. Moreover, it is proposed to use the product cost, frequency of sales and trade margin as main criteria indicators. The combination of the ABC-analysis of sales results and the food matrix makes it possible to obtain a list of products that are critical in terms of contribution to the financial result, as well as to sort them according to the importance of dishes and the prevalence of the ingredient. The practical imple-mentation of the proposed approaches to ABC-analysis will allow to form an appropriate informational and analytical base for the formation of highly effective targeted management actions aimed at increase the efficiency of food stocks managing of restaurant business enterprises.

References

1. Бузукова Е. А. Анализ ассортимента и ста-бильности продаж с использованием ABC-анализа и XYZ-анализа / Е. А. Бузукова // Управление про-дажами. – 2006. – № 3. – С. 166-185.
2. Гаджинский А. М. Логистика : учебник / А. М. Гаджинский. – [21-е изд.]. – М. : “Дашков и Кˮ, 2013. – 420 с.
3. Дворецький М. Л. Порівняльний АВС-ХУZ аналіз на базі різних факторів із використанням ієрархічних даних / М. Л. Дворецький, І. В. Кулаковсь-ка // Проблеми інформаційних технологій. – 2016. – № 1. – С. 200-209.
4. Методика применения метода ABC/XYZ-анализа для целей управления запасами в ERP-системе предприятия / О. В. Жуков, С. П. Сазонов, Ю. Г. Оноприенко, Г. А. Мершиева // Вестник Во-ронежского государственного университета инженерных технологий. – 2017. Т. 79. №1 (71). С. 477-484.
5. Матушевич О. В. Применение АВС-анализа при управлении запасами / О. В. Матуше-вич // Сибирская финансовая школа. – 2018. – № 5 (130). – С. 78-82.
6. Остроушко А. А. Анализ ассортимента электротоваров с использованием ABC-анализа / А. А. Остроушко, Р. И. Баженов // Экономика и менеджмент инновационных технологий. – 2014. – № 10 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.consultant.ru URL: http://ekonomika.snauka.ru/2014/10/6033/.
7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запасиˮ : наказ Міністерства фінансів України від 20.10.99 № 246 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z0751-99.
8. Полякова И. А. АВС-анализ как метод кон-троллинга управления товарными запасами / И. А. Полякова, Т. В. Живаева // Инновационное развитие экономики. – 2017. - № 5 (41). – С. 106-112.
9. Стерлигова А. Н. Управление запасами широкой номенклатуры: с чего начать? / А. Н. Стерлигова // Логинфо. – 2003. – № 12. – С. 50-55.
10. Управление запасами в цепях поставок : учеб. пособие / О. В. Бадокин, В. С. Лукинский, Ю. В. Малевич, А. С. Степанова, Т. Г. Шульженко; [под общ. и научн. ред. В. С. Лукинского]. – СПб. : СПбГИЭУ, 2010. – 372 с.
11. Фишер А. Методы выделения групп в ABC-XYZ анализе / А. Фишер // Логистика и управление. – 2008. – № 1. – С. 17-27.
12. Фольмут Х. Й. Инструменты контроллинга / Х. Й. Фольмут. – М. : Финансы и статистика, 1999. – 256 с.
13. Шрайбфедер Дж. Эффективное управление запасами / Дж. Шрайбфедер. – М. : Альпина Паб-лишер, 2016. – 304 с.
14. Kalaitan T. V., Cherkasova S. V., Druhov O. O., Yaroshevych N. B. Features and scope of application of the ABC analysis in the controlling system of restau-rant industry // Financial and credit activity: problems of theory and practice. – 2019. – Т. 4. – Vol. 31. – P. 196-207.
Published
2020-06-18
Section
БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК, АНАЛІЗ I КОНТРОЛЬ