INSTITUTIONAL AND STRUCTURAL ASPECTS OF INCREASING THE COMPETITIVENESS OF AGRI-FOOD PRODUCTS

  • R. L. Lupak Lviv University of Trade and Economics
Keywords: competitiveness, agri-food products, institutional reforms, structural changes, agri-food market

Abstract

The importance of increasing the competitiveness of agri-food products for the economy of Ukraine is substantiated, the development of which largely depends on the level of formation and efficiency of the use of export potential of agri-food producers. It is proposed to divide the areas of increasing the competitiveness of agri-food prod-ucts in relation to the implementation of institutional reforms and structural changes, which are due to a number of functional and process prerequisites in the agri-food sector of the economy. The dependence of competitiveness of agro-food products of Ukraine on efficiency of state management of formation and development of agro-food sector of econ-omy, maintenance of financial-investment and innovation-technological state support of producers of agro-food prod-ucts, determined of degree of deformation of system of social reproduction in the domestic agro-food market, creation of institutional elements of interfunctional and intersectoral cooperation (special fund of investment and innovation support of agricultural producers, commercial and marketing innovation and technological cooperation between re-search laboratories, farms, logistics and trade subjects of domestic agro-industrial complex), creation and increase of volumes of activity of local integrated systems for diversification of agricultural and agro-industrial production, formation and development of innovation infrastructure (creation of engineering and technical centers of introduction of modern technologies of agricultural production, activization of information-consulting and research-marketing centers on increase of competitiveness of domestic), settlement of sustainable development, ensuring economic security and preventing import dependence of the domestic agri-food market.

References

1. Васильців Т. Г. Інституційне забезпечення розширення фінансових можливостей підприємств промисловості та АПК на регіональному рівні / Васильців Т. Г., Лупак Р. Л., Юрків Н. Я. // Фінанси України. – 2012. – № 3. – С. 90-101.
2. Lupak R. L. Substantiation of the directions of structural reforms in the economy of Ukraine in the context of realization of the state region and branch policy of import substitution / Lupak R. L., Kunytska-Iliash M. V. // Інноваційна економіка. – 2017. – № 7-8 (70). – С. 39-45.
3. Куницька-Іляш М. В. Європейський досвід державного регулювання та підтримки розвитку аграрного сектору економіки та можливості його застосування в Україні / Куницька-Іляш М. В. // Науковий вісник Львівського національного уні-верситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія “Економічні науки”. – 2011. – Т. 13. № 4(50). Ч. 5. – С. 135-144.
4. Gryshova I. Y. Competitive position stability of agricultural sector of Ukraine at internal and external markets / Gryshova I. Y., Mityay O. V., Kuzhel V. V. // Actual Problems of Economics. – 2016. – № 3(177). – Pp. 66-72.
5. Лупак Р. Л. Державна політика імпортозамі-щення в системі забезпечення економічної безпеки України: пріоритети та інструменти реалізації : монографія / Лупак Р. Л. – Львів : Вид-во ННВК “АТБ”, 2018. – 527 с.
6. Напрями підвищення конкурентоспромож-ності аграрного сектору в умовах формування і функціонування ЗВТ і ЄС : монографія / За ред. Кваша С. С. – Київ : ВД “Кондор”, 2018. – 444 с.
7. Куницький В. В. Розвиток АПК в сучасних умовах: ефективність управлінських рішень / Ку-ницький В. В., Куницька-Іляш М. В., Бричка Б. Б. // Науковий вісник Львівського національного уні-верситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія “Економічні науки”. – 2013. – Т. 15. № 2(56). Ч. 5. – С. 137-142.
8. Patyka N. Priorities ensuring of the Ukraine’s agriculture competitiveness in the world markets / Patyka N. // Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. – 2018. – Vol. 4. № 4. – Pр. 130-145.
9. Крючкова Ж. В. Сутність конкуренції і кон-курентоспроможності аграрних підприємств як економічних категорій / Крючкова Ж. В. // Інвести-ції: практика та досвід. – 2016. – № 12. – С. 49-53.
10. Савченко М. В. Тенденції і перспективи розвитку агропродовольчого ринку в умовах глоба-лізації економіки / Савченко М. В., Шкуренко О. В. // Проблеми економіки. – 2019. – № 4. – C. 47-54.
Published
2021-10-01