INSTITUTIONAL AND STRUCTURAL ASPECTS OF INCREASING THE COMPETITIVENESS OF AGRI-FOOD PRODUCTS
Abstract
The importance of increasing the competitiveness of agri-food products for the economy of Ukraine is substantiated, the development of which largely depends on the level of formation and efficiency of the use of export potential of agri-food producers. It is proposed to divide the areas of increasing the competitiveness of agri-food prod-ucts in relation to the implementation of institutional reforms and structural changes, which are due to a number of functional and process prerequisites in the agri-food sector of the economy. The dependence of competitiveness of agro-food products of Ukraine on efficiency of state management of formation and development of agro-food sector of econ-omy, maintenance of financial-investment and innovation-technological state support of producers of agro-food prod-ucts, determined of degree of deformation of system of social reproduction in the domestic agro-food market, creation of institutional elements of interfunctional and intersectoral cooperation (special fund of investment and innovation support of agricultural producers, commercial and marketing innovation and technological cooperation between re-search laboratories, farms, logistics and trade subjects of domestic agro-industrial complex), creation and increase of volumes of activity of local integrated systems for diversification of agricultural and agro-industrial production, formation and development of innovation infrastructure (creation of engineering and technical centers of introduction of modern technologies of agricultural production, activization of information-consulting and research-marketing centers on increase of competitiveness of domestic), settlement of sustainable development, ensuring economic security and preventing import dependence of the domestic agri-food market.
References
2. Lupak R. L. Substantiation of the directions of structural reforms in the economy of Ukraine in the context of realization of the state region and branch policy of import substitution / Lupak R. L., Kunytska-Iliash M. V. // Інноваційна економіка. – 2017. – № 7-8 (70). – С. 39-45.
3. Куницька-Іляш М. В. Європейський досвід державного регулювання та підтримки розвитку аграрного сектору економіки та можливості його застосування в Україні / Куницька-Іляш М. В. // Науковий вісник Львівського національного уні-верситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія “Економічні науки”. – 2011. – Т. 13. № 4(50). Ч. 5. – С. 135-144.
4. Gryshova I. Y. Competitive position stability of agricultural sector of Ukraine at internal and external markets / Gryshova I. Y., Mityay O. V., Kuzhel V. V. // Actual Problems of Economics. – 2016. – № 3(177). – Pp. 66-72.
5. Лупак Р. Л. Державна політика імпортозамі-щення в системі забезпечення економічної безпеки України: пріоритети та інструменти реалізації : монографія / Лупак Р. Л. – Львів : Вид-во ННВК “АТБ”, 2018. – 527 с.
6. Напрями підвищення конкурентоспромож-ності аграрного сектору в умовах формування і функціонування ЗВТ і ЄС : монографія / За ред. Кваша С. С. – Київ : ВД “Кондор”, 2018. – 444 с.
7. Куницький В. В. Розвиток АПК в сучасних умовах: ефективність управлінських рішень / Ку-ницький В. В., Куницька-Іляш М. В., Бричка Б. Б. // Науковий вісник Львівського національного уні-верситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія “Економічні науки”. – 2013. – Т. 15. № 2(56). Ч. 5. – С. 137-142.
8. Patyka N. Priorities ensuring of the Ukraine’s agriculture competitiveness in the world markets / Patyka N. // Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. – 2018. – Vol. 4. № 4. – Pр. 130-145.
9. Крючкова Ж. В. Сутність конкуренції і кон-курентоспроможності аграрних підприємств як економічних категорій / Крючкова Ж. В. // Інвести-ції: практика та досвід. – 2016. – № 12. – С. 49-53.
10. Савченко М. В. Тенденції і перспективи розвитку агропродовольчого ринку в умовах глоба-лізації економіки / Савченко М. В., Шкуренко О. В. // Проблеми економіки. – 2019. – № 4. – C. 47-54.