STRATEGIC PRIORITIES OF THE POLICY OF STRENGTHENING THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL FOOD PRODUCTS OF UKRAINE

  • T. G. Vasyltsiv Lviv University of Trade and Economics
Keywords: competitiveness, agri-food products, strengthening of competitive positions, agri-food sector, state regulation, strategic priorities

Abstract

The importance of formation and implementation of strategic priorities of the state policy of strengthen-ing the competitiveness of domestic agri-food products in the domestic and foreign markets is substantiated. The poten-tial of the domestic agri-food sector in foreign markets for agricultural and food products is indicated. Deficiencies of the system of state policy of programming development and strengthening of competitive positions of the domestic sec-tor of agro-food products are revealed. Weaknesses of strategic programming of the state policy of formation of bases of competitiveness of domestic agro-food production are revealed. Directions and measures to eliminate obstacles to strengthening the competitiveness of agri-food products in Ukraine and its regions are identified. It is proved that the priority areas of state policy in this direction should be considered to improve the macroeconomic characteristics of the environment of production and marketing of agri-food products; strengthening the financial security of entities - pro-ducers of agri-food products; development of export potential of agro-food products; improving the investment envi-ronment in the agro-industrial sector; providing scientific and technological component of the sector development; strengthening the production component of the competitiveness of the agro-food subcomplex of the agro-industrial complex; strengthening of energy security and growth of energy efficiency in the subcomplex; improving the environ-mental safety of the agri-food sector. The strategic principles of the policy of ensuring the competitiveness of agri-food products of Ukraine are determined, in particular by such elements as the purpose of the strategy, its regulatory framework and directions of implementation, means of ensuring and means of monitoring the implementation of the strategy.

References

1. Васильців Т. Г. Інституційне забезпечен-ня розширення фінансових можливостей підпри-ємств промисловості та АПК на регіональному рівні / Васильців Т. Г., Лупак Р. Л., Юрків Н. Я. // Фінанси України. – 2012. – № 3. – С. 90-101.
2. Lupak R. L. Substantiation of the directions of structural reforms in the economy of Ukraine in the context of realization of the state region and branch policy of import substitution / Lupak R. L., Kunytska-Iliash M. V. // Інноваційна економіка. – 2017. – № 7-8 (70). – С. 39-45.
3. Куницька-Іляш М. В. Європейський дос-від державного регулювання та підтримки розвитку аграрного сектору економіки та можливості його застосування в Україні / Куницька-Іляш М. В. // Науковий вісник Львівського національного уніве-рситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія “Економічні науки”. – 2011. – Т. 13. № 4(50). Ч. 5. – С. 135-144.
4. Gryshova I. Y. Competitive position stability of agricultural sector of Ukraine at internal and external markets / Gryshova I. Y., Mityay O. V., Kuzhel V. V. // Actual Problems of Economics. – 2016. – № 3(177). – Pp. 66-72.
5. Лупак Р. Л. Державна політика імпорто-заміщення в системі забезпечення економічної без-пеки України: пріоритети та інструменти реалізації : монографія / Лупак Р. Л. – Львів : Вид-во ННВК “АТБ”, 2018. –527 с.
6. Напрями підвищення конкурентоспро-можності аграрного сектору в умовах формування і функціонування ЗВТ і ЄС : монографія / За ред. Кваша С. С. – К. : ВД “Кондор”, 2018. – 444 с.
7. Куницький В. В. Розвиток АПК в сучас-них умовах: ефективність управлінських рішень / Куницький В. В., Куницька-Іляш М. В., Бричка Б. Б. // Науковий вісник Львівського національного уніве-рситету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія “Економічні науки”. – 2013. – Т. 15. № 2(56). Ч. 5. – С. 137-142.
8. Patyka N. Priorities ensuring of the Ukraine’s agriculture competitiveness in the world markets / Patyka N. // Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. – 2018. – Vol. 4. № 4. – Pр. 130-145.
9. Крючкова Ж. В. Сутність конкуренції і конкурентоспроможності аграрних підприємств як економічних категорій / Крючкова Ж. В. // Інвести-ції: практика та досвід. – 2016. – № 12. – С. 49-53.
10. Савченко М. В. Тенденції і перспективи розвитку агропродовольчого ринку в умовах глобалізації економіки / Савченко М. В., Шкуренко О. В. // Проблеми економіки. – 2019. – № 4. – C. 47-54.
Published
2021-10-07