ОКРЕМІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПОКАРАНЬ ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ

Ключові слова: неповнолітній, покарання, кримінальне правопорушення, вирок, захист прав особи, виконання покарання

Анотація

Кримінальна протиправність неповнолітніх залишається непоборною силою протягом декількох століть, а наприкінці минулого ХХ століття відмічено її зростання. Кримінально-правові заходи протидії кримінальній протиправності неповнолітніх не є основними. Не можна не враховувати, що зростання кримінальної протиправності неповнолітніх відбувається в умовах інтенсивного соціального розшарування суспільства, суттєвого зниження життєвого рівня значної частини населення, несприятливого розвитку сімейно-шлюбних відносин, росту різних проявів жорстокого поводження з неповнолітніми. В такій обстановці першочергове значення мають соціальні, економічні та профілактичні заходи. Однак, коли кримінальне правопорушення вже вчинене, виникає питання про кримінальну відповідальність неповнолітнього. У кримінально-правових доктринах різних країн тривають пошуки оптимальних відповідей на питання про: особливості призначення та межі кримінальної відповідальності для різних вікових груп; вплив особливостей психіки дітей, її патологічних відхилень на призначення покарання; базові та спеціальні критерії обрання окремих видів покарання до неповнолітніх у законодавстві та правозастосовчій практиці; співвідношення призначення покарання із заходами ювенальної юстиції. Окремою проблемою є питання про те, на якому віковому етапі та рівні розвитку інтелекту і волі особа стає суб’єктом кримінально-правових відносин і може нести відповідальність за кримінальне правопорушення. У даній статті зроблено спробу проаналізувати особливості застосування покарань щодо неповнолітніх, окремі аспекти щодо фактів, які впливають на призначення покарання. Проведено аналіз Розділу XV Кримінального кодексу України та особливості його застосування на практиці. Зроблено висновок при застосуванні покарання до неповнолітнього суду слід застосовувати і норми Розділу XV Кримінального кодексу України.

Посилання

1. Конституція України : Офіційний текст. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80.
2. Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 р. Ратифікована Україною 27 лютого 1991 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021.
3. Кримінальний кодекс України : Офіційний текст. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14.
4. Кримінально-виконавчий кодекс України : Офіційний текст. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1129-15.
5. Кримінальний процесуальний кодекс України : Офіційний текст. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17.
6. Антипов В. Проблеми застосування до неповнолітніх певних видів кримінального покарання. Підприємництво, господарство і право. 2004. № 8. С. 134-137.
7. Костенко О. Ю. Питання кримінальної відповідальності неповнолітніх. Львівський інститут внутрішніх справ. 2003. № 2 (1). С. 240-242.
8. Коталейчук С. П. Особливості притягнення неповнолітніх до юридичної відповідальності. Науковий вісник КНУВС. 2006. Вип. 4. С. 76-85.
9. Кримінальне право України : Загальна частина : підручник / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін. ; за ред. В.І. Борисова, В.Я. Тація та В.І. Тютюгіна. 5-те вид., переробл. І допов. Х. : Право, 2015. 528 с.
10. Кримінальне право України. Загальна та Особлива частина (у схематичних діаграмах) : навч. посіб. / А.В. Савченко, Ю.Л. Шуляк. К. : «Центр учбової літератури, 2015. 321 с.
11. Шалгунова С. А. Кримінальна відповідальність та покарання неповнолітніх. Право і суспільство. 2005. № 2. С. 58-63.
Опубліковано
2023-01-27
Розділ
КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ТА КРИМІНАЛІСТИКА