ЗАСТОСУВАННЯ ПОКАРАННЯ ЗА КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ, ВЧИНЕНІ ЕКСПЕРТАМИ

Ключові слова: покарання, експерт, порушення, допущені в ході експертної діяльності, кримінальне правопорушення

Анотація

У статті розглядаються питання застосування покарання за кримінальні правопорушення, вчинені експертами. Констатовано, що випадки притягнення до кримінальної відповідальності за порушення, допущені в ході експертної діяльності, зустрічаються рідко. Такий стан речей може свідчити про наступне: 1) відсутність порушень під час здійснення експертної діяльності; 2) до статистичної звітності потрапляють не всі кримінальні правопорушення вчинені експертами, а тільки частина з них, решта незареєстрована й становить, таким чином, латентну злочинність. Відносно невелику кількість вироків у справах про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 384 КК України можна пояснити також тим, що поза увагою правоохоронних органів залишаються факти надання експертами двох різних висновків, які суперечать один одному. В даному випадку не вживаються заходи для з’ясування обставин надання двох різних висновків та за наявності підстав, притягнення експерта до кримінальної відповідальності. Оцінюючи особу винного суди вказують на вельми широкий спектр даних, які її характеризують. Серед обставин, які пом’якшують покарання суд зазвичай враховує такі: щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення. Що ж до обставин, які обтяжують покарання, то у вироках судів про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 384 КК України їх не передбачено. Кримінально-правові норми, які регламентують відповідальність за порушення, допущені в ході експертної діяльності, застосовуються вкрай рідко і не дозволяють забезпечити ефективну охорону відносин, які охороняють інтереси правосуддя, у частині забезпечення процесуального порядку отримання доказів у кримінальному провадженні. Такий стан речей може свідчити про те, що до статистичної звітності потрапляють не всі кримінальні правопорушення вчинені експертами, а тільки частина з них, решта незареєстрована й становить, таким чином, латентну злочинність.

Посилання

1. «Права на помилку експерт фактично не має». Суспільство. ZAXID.NETLIVE, 21:30, 8 жовтня 2021. URL: https://zaxid.net/statti_tag50974/https://zaxid.net/statti_tag50974/
2. Сегай М.Я., Форіс Ю.Б. Науково-практичний коментар до Закону України «Про судову експертизу». Експертизи у судовій практиці : наук.-практ. посібник / КНДІСЕ, Акад. адвокатури; за заг. ред. В.Г. Гончаренка. – 2-вид., перероб. і доп. К. : Юрінком Інтер, 2010. 400 с.
3. Вирок Києво-Святошинського районного суду Київської області від 28 листопада 2013 р. Справа № 1-477/12. URL: reyestr.court.gov.ua.
4. Вирок Богунського районного суду м. Житомира від 6 листопада 2013 р. Справа №№1-90/12: URL: reyestr.court.gov.ua.
5. Вирок Кіровського районного суду м. Дніпропетровськ від 29 жовтня 2019 р. Справа № 203/2253/17. URL: reyestr.court.gov.ua.
Опубліковано
2024-07-05
Розділ
КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ