ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНОЇ ГІГІЄНІЧНОЇ ПРАКТИКИ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

Ключові слова: харчові продукти, гігієнічна практика, профілактика, управління якістю, виробництво, продовольча безпека.

Анотація

Анотація. Розглянуті в статті питання нерозривно пов’язані із здоров’ям суспільства у всіх державах світу. Показано, що безпека харчових продуктів при їх виробництві залежить від застосування таких належних виробничих практик, як GMP (Good Manufacturing Practic, Належна виробнича практика), належна гігієнічна практика (GHP) і впровадження системи Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР). Висвітлено питання ролі і значення основ дотримання правил гігієни при виробництві, яка гарантує отримання високоякісної і безпечної для споживача продукції. Наведено стадії й умови розвитку мікробної інфекції. Інформовано про умови, що впливають на забруднення виробництва продуктів харчування і розмноження бактерій, а саме: температуру, гігрометрію, ступінь зневоднення їжі, кислотність. Вода має важливий вплив на розвиток мікроорганізмів. Як і всім живим істотам, мікробам потрібна для росту вода. Вода міститься у всіх продуктах. У вільній формі вона використовується вірусами, бактеріями або пов’язаними з їжею іншими компонентами, такими як сіль або цукор. Показано роль повітря, яке має важливий вплив на розвиток мікробів. Відображено причини невідповідності загального бактеріального навантаження на їжу та розглянуто віруси, які позначені залежно від їх потреби у кисні. Розглянуто моноцитогенні листерії, які можуть забруднювати харчові продукти. Патогенним для людини вважається лише Listeria monocytogene. Приготовлена їжа може залишатися забрудненою внаслідок недостатньої термічної обробки або бути забрудненою перехресним забрудненням після обробки. Найімовірніші причини невідповідності харчових продуктів усуваються профілактикою. Запропоновані заходи боротьби з Моноцитогенами, штамами Clostridium botulinum, які мають характеристики, роду Clostridium (грампозитивні, анаеробні, термостійкі спороутворюючі бацили). Штами Clostridium botulinum поділяються на три групи (I, II і III) на основі їх бактеріологічних ознак. Наявність спор і можлива здатність до синтезу нейротоксинів є основними характеристиками Clostridium botulinum. Забезпечення якості продовольства досягається в основному за рахунок впровадження й дотримання систем управління якістю продукції та стандартів, що фіксують вимоги до них.

Посилання

1. ДСТУ 4161–2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги. Київ : Держспоживстандарт України, 2003. 15 с.
2. ДСТУ ІSO 22000: 2007. Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь- яких організацій харчового ланцюга. Київ : Держспоживстандарт України, 2007. 30 с.
3. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів : Закон України №4179а [Текст]. 2014. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/1602-18#Text.
4. Про Державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин : Закон України №4986 [Текст]. 2014. URL: https://ips.ligazakon.net/ document/view/jg3ui00i?ed= 2014_06_02.
5. Меженська Н. А. Загальні принципи мікробіологічного контролю безпечності та якості харчових продуктів і кормів відповідно до європейських та міжнародних вимог [Текст]. Ветеринарна біотехнологія. 2014. С. 132-134.
6. Ощипок І. М. Основні вимоги законів України щодо впровадження системи НАССР на м’ясопереробних підприємствах в контексті законодавства ЄС. Підприємництво і торгівля : збірник наукових праць. 2017. Вип. 24. ЛТЕУ. С. 44-50.
7. Посібник для малих та середніх підприємств м’ясопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції НАССР [Текст] / Г. Василенко, О. Дорофєєва [та ін]. Київ, 2011. С. 25-80.
8. Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 року, що встановлює загальні принципи та вимоги харчового законодавства. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/984_005-02#Text.
9. Регламент (ЄС) № 882/2004 від 29 квітня 2004 року про офіційний контроль для гарантування відповідності кормів вимогам законодавства, санітарії та благополуччя тварин.
10. Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 852/2004 від 29 квітня 2004 року щодо гігієни харчової продукції. URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/984_002-04#Text
11. Регламент (ЄC) № 183/2005 Європейського Парламенту та Ради Європи від 12 січня 2005 року, що встановлює вимоги до гігієни кормів. URL: https://zakononline.com.ua/documents/ show/244697___244762
12. Система НАССР : довідник [Текст] / В. Н. Биков [та ін.] ; відп. В. Н. Сухов. Львів : НТЦ Леонорм – Стандарт, 2003. 218 с.
Опубліковано
2022-12-22
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ