ПЕРСПЕКТИВИ ХАРЧОВОГО ВИКОРИСТАННЯ РАПАНИ ЧОРНОМОРСЬКОЇ (RAPANA VENOSA)

  • М. В. Апач Київський національний торговельно-економічний університет
  • О. В. Сидоренко Київський національний торговельно-економічний університет
  • О. В. Романенко Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: рапана чорноморська (Rapana Venosa), стан запасів, об’єми вилову, масово-розмірні показники, логістика

Анотація

У статті надано результати моніторингу стану запасів та вилову рапани чорноморської (Rapana Venosa) в Україні та світі, обґрунтовано необхідність харчового використання молюска. Обме-ження кількості рапани в екосистемі Чорного моря залишається першочерговим завданням, у зв’язку з чим постає питання про необхідність популяризації споживних властивостей даного молюска в Україні з метою забезпечення населення біологічно цінною продукцією. Методом віртуально-популяційного аналізу визначено, що максимальний рівень вилову молюска Україною становив 400 т протягом трьох останніх років, що вкрай недостатньо для його промислової переробки та харчового використання. Це зумовлено відсутністю науково обґрунтованих технологій логістики та переробки молюска в Україні. Для вирі-шення проблеми проведено дослідження морфологічних ознак та масово-розмірних показників чорно-морської рапани з метою обґрунтування раціональності переробки та транспортування. Надано розра-хунки відношення маси мушлі до її висоти; проведено вимірювання загальної маси молюсків (включаючи мушлю), масу самої мушлі, сиру масу м’якого тіла, масу нутрощів, масу білого тіла молюсків.

Посилання

1. Труды Южного НИИ морского рыбного хо-зяйства и океанографии “Основные результаты исследований в Азово-Черноморском бассейне и мировом океане”, Керчь, 2012. – Т. 50. – С. 13.
2. Апач М. В. Фактори формування споживних властивостей чорноморської рапани / Апач М. В., Сидоренко О. В., Ситник Ю. М. // Наук. збірник “Інтегроване управління водними ресурсами”. – 2014. – №2. – С. 232-237.
3. Золотарев П. Н. Некоторые черты биологии и оценка запаса рапаны rapana venosa (gastropoda: murexidae) в северо-восточной части Черного моря в 1988-1994 гг. / П. Н. Золотарев, О. В. Евченко // Вопросы рыболовства. – 2010. – № 3(43). – С. 442-452.
4. FAO yearbook. Fishery statistics. Capture pro-duction. 2005. – Rome: FAO, 2007. – Vol. 100/2. – 202 р. – FAO Fisheries Series № 76. FAO Statistics Series № 195.
5. Морська держава. Кримське рибальство в ХХ столітті [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://fleet.sebastopol.ua/ morskaya_derjava/2003_1/krims-ke_ribalstvo_v_hh_stolit.
6. Отчет о научной деятельности ЮгНИРО за 2013 год. – Керчь : ЮгНИРО, 2013. – Т. 51. – С. 53-57.
7. Чухчин В. Д. Рост рапаны (Rapana besoar L.) в Севастопольской бухте / В. Д. Чухчин // Труды Севастопольск. биол. ст. АН УССР. – 1961. – № 14. – С. 169-177.
8. Delvaneo. Промышленная переработка рапаны на предприятиях Украины [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://delvaneo.ru/artsea/ mollyusk-rapany/promyshlennaya-pererabotka-rapany.html.
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ