USE OF SENSORY ANALYSIS METHODS FOR QUALITY ASSESSMENT OF PLASTIC WARE

Keywords: polymers, ware, polypropylene, sensory analysis, organoleptic parameters

Abstract

At the present stage, the issue of quality of long-term use plastic ware becomes especially important. The article presents the results of a study of the quality of reusable plastic ware of various domestic and Asian producers. Quality determination was performed using modern equipment. At the first stage of experimental research, the conformity of labeling data was determined; the next stage is the study of the outer surface of the product; the third stage – the determination of hygienic indicators, which was carried out  by processing products with certain model liquids (selected taking into account the contact with which food products this product is intended). We selected model liquids for contact of dishes with fruits, berries, canned fruits and berries (solution – distilled water, 2% citric acid solution), as well as for contact with ready meals (solution – distilled water, 1% acetic acid solution). Everything was carried out taking into account the time of contact of the food product with the plastic ware from 2 to 48 hours, therefore, the exposure for the study was 3 days. Subsequently, the impact of experimental samples of plastic on organoleptic parameters was assessed. The change in color and transparency of the aqueous extract was determined visually by comparing on a white background 50 ml of the extract with 50 ml of distilled water placed in colorless glass cylinders. The next study was to determine the intensity of odor and taste, expressed in points. All samples were subjected to the study of “dye resistance”, as well as “thermal resistance of products to hot food” by immersing the product in water of a given temperature; “chemical resistance” tested by immersion of products in 1% acetic acid solution, 1% soap-alkaline solution, preheated to a temperature of (60 ± 5) ºC for 10 minutes. Given that the salad bowl (made in China) did not contain labeling data on the composition of the polymer, the identification of polymer by flammability was accomplished. It was found that three samples meet the requirements, but two remaining samples – small salad bowl produced by TDV “Polyplast” (Ukraine) and salad bowl without labeling data, made in China – do not meet the requirements of current regulations and can not be accepted for sale.

References

1. Кононенко Л.В. Ідентифікація пластмас: опорні конспекти лекцій / уклад.: Л.В. Кононенко, Н.В. Мурликіна ; Харківський державний університет харчування та торгівлі. Харків : ХДУХТ, 2012. 63 с.
2. Single-USE Beverage cups and their alternatives : веб-сайт. URL: https://www.lifecycleinitiative.org/wp-content/uploads/2021/03/UNEP-D002-Beverage-Cups-Report_lowres.pdf.
3. Микитин О.З. Використання методів сенсорного аналізу для ідентифікації виробів з пластичних мас. Актуальні проблеми теорії і практики експертизи товарів : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Полтава, 18-20 березня 2014 р.). Полтава, 2014. С. 95–97.
4. ДСТУ 4260:2003. Тара і паковання спожиткові. Марковання. Загальні вимоги [Чинний від 2004-01-10]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2005. 16 с.
5. ГОСТ-Р 50962-96. Посуда и изделия хозяйственного назначения из пластмасс. Общие технические условия [Введен 1998-01-01]. 1996. 456 с.
6. Инструкция № 880-71 Инструкция по санитарно-химическому исследованию изделий, изготовленных из полимерных и других синтетических материалов, предназначенных для контакта с пищевыми продуктами [Введен 1971-02-02]. 230 с.
7. Основи сенсорного аналізу харчових продуктів : навч. посіб. / О.Б. Ткаченко, Н.В. Каменева, О.О. Тітлова та ін. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. 334 с.
8. Макаришина К. Оцінка якості та безпечності посуду із полімерних матеріалів. Збірник наукових робіт за підсумками наукової конференції Минуле, сучасне, майбутнє. Одеса : ОНЕУ, 2014. № 4, т. 2. С. 217–221.
9. ДСТУ ISO 3972:2004 Аналіз органолептичний. Метод дослідження смакової чутливості [Чинний від 2006-01-05]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2004. 11 с.
10. ДСТУ ISO 5496:2013 Дослідження сенсорне. Методологія. Навчання фахівців виявляти та розпізнавати запахи [Чинний від 2014-11-12]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2013. 20 с.
Published
2022-05-06
Section
THEORY AND PRACTICE OF MODERN MATERIALS SCIENCE AND COMMODITY SCIENCE