MODERN CONCEPTS OF FOOD QUALITY AND SAFETY MANAGEMENT

Keywords: foodstuff, quality, safety, management systems, legislation

Abstract

The article investigates the modern concepts of food quality and safety management at the international and Ukrainian levels. The article aims to identify the main factors that affect the quality and safety management system effectiveness of food products. We analyze the risks associated with food product consumption that harm people's lives and study the activities and powers of organizations that determine the strategy for the optimal solution to this important problem. The study shows that the certification of a food enterprise according to one or more standards recognized by international organizations, such as Good Manufacturing Practice, ISO 9001, ISO 9004 and ISO 22000, BRC, etc., confirms the management system effectiveness of the quality and safety product. We identify the criteria and certification schemes provided an independent assessment of the enterprise's activities following the Global Initiative for Food Safety System. The legislative and normative documents determined the rules and principles of state control, monitoring, and regulation of the food product's quality and safety at the international and Ukrainian levels have been analyzed. The study pays attention to the structure of the system of Ukrainian executive authorities of safety and individual quality indicators of food products. The research allows us to conclude the constant improvement of documentation and the concept of providing a regulatory and scientific basis to guarantee, first of all, the food product's safety, while the issue of food products quality is gradually becoming the market competition prerogative. Further research should determine the effectiveness of implementing and applying modern concepts and systems of food quality and safety control and management at Ukrainian enterprises.

References

1. Снігир Н. В., Величко С. О., Сірик В. О. Безпека харчових продуктів – мікробіологічні ризики. Ліки України. № 4(190). 2015. С. 15–18.
2. ICMSF. Books : веб-сайт. URL : http://www.icmsf.org (дата звернення: 20.12.2022).
3. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Scientific advice. Microbiological risks and JEMRA : веб-сайт. URL : https://www.fao.org/food/food-safety-quality/scientific-advice/jemra/en/ (дата звернення: 20.12.2022).
4. Commission Regulation (EC) № 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs (Text with EEA relevance). – Official Journal of the European Union – 22.12.2005. – L 338/1–338/26.
5. Про затвердження мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів : Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 19 лип. 2012 р. № 548.
6. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Scientific advice. Chemical risks and JECFA : веб-сайт. URL: http://www.fao.org/food/food-safetyquality/scientific-advice/jecfa/en/ (дата звернення: 20.12.2022).
7. World Health Organization. Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues (JMPR). About us : веб-сайт. URL: https://www.who.int/groups/jointfao-who-meeting-on-pesticide-residues-(jmpr)/about (дата звернення: 20.12.2022).
8. Food and Agriculture Organization of the United Nations. European Union. Regulation (EC) № 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs (Acts whose publication is obligatory). – Official Journal of the European Union – 30.04.2004. – L 139/1–139/54.
9. EU Publications. EU law. Council Directive 93/43/EEC of 14 June 1993 on the hygiene of foodstuffs.
10. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 04 квіт. 2018 № 771/97-ВР., Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах. Державні гігієнічні правила і норми: Наказ Міністерства охорони здоров’я України 13 трав. 2013 р. № 368.
11. ISPE® Connecting Pharmaceutical Knowledge. GMP Resources : веб-сайт. URL: https://ispe.org/initiatives/regulatory-resources/gmp (дата звернення: 20.12.2022).
12. International Organization for Standardization. ISO 9001:2015. Quality management systems – Requirements : веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/62085.html (дата звернення: 20.12.2022).
13. International Organization for Standardization. ISO 22000:2005 Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain : веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/35466.html (дата звернення: 20.12.2022).
14. US Food&Drug Administration. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) : веб-сайт. URL: https://www.fda.gov/food/guidanceregulation-food-and-dietary-supplements/hazardanalysis-critical-control-point-haccp (дата звернення: 20.12.2022).
15. FSSC 22000 scheme documents : веб-сайт. URL: https://www.fssc.com/schemes/fssc-22000/(дата звернення: 20.12.2022).
16. International Organization for Standardization. ISO 9004:2018 Quality management – Quality of an organization – Guidance to achieve sustained success.
17. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів : Закон України від 04 квіт. 2018 р. № 1602-VII.
18. Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовт. 2012 року № 590.
19. International Organization for Standardization. ISO 22000:2018 Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain : веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/35464.html (дата звернення: 22.12.2022).
20. BRCGS. Food safety : веб-сайт. URL: https://www.brcgs.com/our-standards/food-safety/ (дата звернення: 20.12.2022).
21. International Featured Standards. Global Safety and Quality Standards : веб-сайт. URL: https://www.ifs-certification.com/index.php/en/ (дата звернення: 22.12.2022).
22. The Consumer Goods Forum. GFSI. Overview : веб-сайт. URL: https://mygfsi.com/whowe-are/overview/ (дата звернення: 22.12.2022).
23. PrimusGFS : веб-сайт. URL: http://www.primusgfs.com (дата звернення: 22.12.2022).
24. International Featured Standrds. IFS PACsecure 2: веб-сайт. URL: https://www.ifs-certification.com/index.php/en/standards/4231-ifs-pacsecure2-en (дата звернення: 22.12.2022).
25. Best Aquaculture Practices. About Best Aquaculture Practices : веб-сайт. URL: https://bapcertification.org/About (дата звернення: 22.12.2022).
26. GlobalG.A.P. Who We Are. About Us. GlobalG.A.P. – Putting Food Safety and Sustainability on the Map : веб-сайт. URL: https://www.globalgap.org/uk_en/who-we-are/about-us/ (дата звернення: 22.12.2022).
27. GRMS. Global Red Meat Standard. About GRMS : веб-сайт. URL: http://grms.org (дата звернення: 22.12.2022).
28. SQF Institute. SQF Code Editions : веб-сайт. URL: https://www.sqfi.com/sqf-code-downloads/(дата звернення: 22.12.2022).
29. Canada CAP. Food Safety for Fresh Fruits and Vegetables : веб-сайт. URL: https://www.canadagap.ca (дата звернення: 22.12.2022).
30. IFOAM – Organic international. URL: https://www.ifoam.bio/about-us (дата звернення: 22.12.2022).
31. European Commission. Food Safety. Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) : веб-сайт. URL: https://food.ec.europa.eu/safety/rasff_en (дата звернення: 22.12.2022).
32. European Food Safety Authority. About us : веб-сайт. URL: https://www.efsa.europa.eu/en/aboutefsa (дата звернення: 22.12.2022).
33. Food and Agriculture Organization of the United Nations. European Union. Regulation (EC) No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety.
34. Food and Agriculture Organization of the United Nations. European Union. Regulation (EC) No. 881/2004 of the European Parliament and of the Council on official controls performed to ensure the verification of compliance with feed and food law, animal health and animal welfare rules.
35. Брулевич В. В. Безпечність харчових продуктів за законодавством України та Європейського Союзу. Судова апеляція. 2016. №2(43). С. 75–83.
36. Конституція України. (Відомості Верховної Ради України, 1996, № 30, ст. 141).
37. Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення : Закон України від 28 груд. 2015 р. № 4004-12.
38. Про молоко та молочні продукти : Закон України від 05 квіт. 2015 р. № 1870-IV.
39. Про дитяче харчування : Закон України від 18 груд. 2017 р. № 142-V.
40. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України від 18 трав. 2017 р. № 2042-19.
41. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. URL : https://dpss.gov.ua/ (дата звернення: 22.12.2022).
42. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади : Постанова КМУ від 10 вер. 2014 р. № 442.
Published
2023-01-30
Section
CHALLENGES AND PROSPECTS OF THE SYSTEM OF FOOD QUALITY CONTROL