СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Ключові слова: харчовий продукт, якість, безпечність, системи управління, законодавство

Анотація

У статті досліджуються сучасні концепції управління якістю та безпечністю харчових продуктів на міжнародному та вітчизняному рівні. Метою статті є визначення основних чинників, які впливають на ефективність системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, аналіз пов’язаних зі споживанням продуктів харчування ризиків, які становлять небезпеку життю людей, дослідження діяльності та повноважень організацій, які визначають стратегію оптимального вирішення цієї важливої проблеми. Показано, що сертифікація харчового підприємства за одним або кількома визнаними світовими організаціями стандартами, такими як Належна виробнича практика, стандарти ISO 9001, ISO 9004 та ISO 22000, BRC тощо, підтверджує ефективність системи управління якістю та безпечністю продукції. Визначені критерії та схеми сертифікації, які дають незалежну оцінку діяльності підприємств відповідно до системи Глобальної ініціативи з безпечності харчових продуктів. Проаналізовано законодавчі та нормативні документи, які визначають правила і принципи державного контролю, моніторингу і регулювання якості та безпечності продуктів харчування на міжнародному та вітчизняному рівні. Охарактеризовано структуру системи органів виконавчої влади України в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Виконані дослідження дають змогу зробити висновок про постійне вдосконалення документації та концепції забезпечення нормативно-правової та наукової баз для гарантування насамперед безпечності продуктів харчування, тоді як питання якості поступово стає прерогативою ринкової конкуренції. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на визначення ефективності впровадження і застосування сучасних концепцій і систем контролю та управління якістю та безпечністю продуктів харчування на вітчизняних підприємствах.

Посилання

1. Снігир Н. В., Величко С. О., Сірик В. О. Безпека харчових продуктів – мікробіологічні ризики. Ліки України. № 4(190). 2015. С. 15–18.
2. ICMSF. Books : веб-сайт. URL : http://www.icmsf.org (дата звернення: 20.12.2022).
3. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Scientific advice. Microbiological risks and JEMRA : веб-сайт. URL : https://www.fao.org/food/food-safety-quality/scientific-advice/jemra/en/ (дата звернення: 20.12.2022).
4. Commission Regulation (EC) № 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs (Text with EEA relevance). – Official Journal of the European Union – 22.12.2005. – L 338/1–338/26.
5. Про затвердження мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів : Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 19 лип. 2012 р. № 548.
6. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Scientific advice. Chemical risks and JECFA : веб-сайт. URL: http://www.fao.org/food/food-safetyquality/scientific-advice/jecfa/en/ (дата звернення: 20.12.2022).
7. World Health Organization. Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues (JMPR). About us : веб-сайт. URL: https://www.who.int/groups/jointfao-who-meeting-on-pesticide-residues-(jmpr)/about (дата звернення: 20.12.2022).
8. Food and Agriculture Organization of the United Nations. European Union. Regulation (EC) № 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs (Acts whose publication is obligatory). – Official Journal of the European Union – 30.04.2004. – L 139/1–139/54.
9. EU Publications. EU law. Council Directive 93/43/EEC of 14 June 1993 on the hygiene of foodstuffs.
10. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 04 квіт. 2018 № 771/97-ВР., Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах. Державні гігієнічні правила і норми: Наказ Міністерства охорони здоров’я України 13 трав. 2013 р. № 368.
11. ISPE® Connecting Pharmaceutical Knowledge. GMP Resources : веб-сайт. URL: https://ispe.org/initiatives/regulatory-resources/gmp (дата звернення: 20.12.2022).
12. International Organization for Standardization. ISO 9001:2015. Quality management systems – Requirements : веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/62085.html (дата звернення: 20.12.2022).
13. International Organization for Standardization. ISO 22000:2005 Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain : веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/35466.html (дата звернення: 20.12.2022).
14. US Food&Drug Administration. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) : веб-сайт. URL: https://www.fda.gov/food/guidanceregulation-food-and-dietary-supplements/hazardanalysis-critical-control-point-haccp (дата звернення: 20.12.2022).
15. FSSC 22000 scheme documents : веб-сайт. URL: https://www.fssc.com/schemes/fssc-22000/(дата звернення: 20.12.2022).
16. International Organization for Standardization. ISO 9004:2018 Quality management – Quality of an organization – Guidance to achieve sustained success.
17. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів : Закон України від 04 квіт. 2018 р. № 1602-VII.
18. Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовт. 2012 року № 590.
19. International Organization for Standardization. ISO 22000:2018 Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain : веб-сайт. URL: https://www.iso.org/standard/35464.html (дата звернення: 22.12.2022).
20. BRCGS. Food safety : веб-сайт. URL: https://www.brcgs.com/our-standards/food-safety/ (дата звернення: 20.12.2022).
21. International Featured Standards. Global Safety and Quality Standards : веб-сайт. URL: https://www.ifs-certification.com/index.php/en/ (дата звернення: 22.12.2022).
22. The Consumer Goods Forum. GFSI. Overview : веб-сайт. URL: https://mygfsi.com/whowe-are/overview/ (дата звернення: 22.12.2022).
23. PrimusGFS : веб-сайт. URL: http://www.primusgfs.com (дата звернення: 22.12.2022).
24. International Featured Standrds. IFS PACsecure 2: веб-сайт. URL: https://www.ifs-certification.com/index.php/en/standards/4231-ifs-pacsecure2-en (дата звернення: 22.12.2022).
25. Best Aquaculture Practices. About Best Aquaculture Practices : веб-сайт. URL: https://bapcertification.org/About (дата звернення: 22.12.2022).
26. GlobalG.A.P. Who We Are. About Us. GlobalG.A.P. – Putting Food Safety and Sustainability on the Map : веб-сайт. URL: https://www.globalgap.org/uk_en/who-we-are/about-us/ (дата звернення: 22.12.2022).
27. GRMS. Global Red Meat Standard. About GRMS : веб-сайт. URL: http://grms.org (дата звернення: 22.12.2022).
28. SQF Institute. SQF Code Editions : веб-сайт. URL: https://www.sqfi.com/sqf-code-downloads/(дата звернення: 22.12.2022).
29. Canada CAP. Food Safety for Fresh Fruits and Vegetables : веб-сайт. URL: https://www.canadagap.ca (дата звернення: 22.12.2022).
30. IFOAM – Organic international. URL: https://www.ifoam.bio/about-us (дата звернення: 22.12.2022).
31. European Commission. Food Safety. Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) : веб-сайт. URL: https://food.ec.europa.eu/safety/rasff_en (дата звернення: 22.12.2022).
32. European Food Safety Authority. About us : веб-сайт. URL: https://www.efsa.europa.eu/en/aboutefsa (дата звернення: 22.12.2022).
33. Food and Agriculture Organization of the United Nations. European Union. Regulation (EC) No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety.
34. Food and Agriculture Organization of the United Nations. European Union. Regulation (EC) No. 881/2004 of the European Parliament and of the Council on official controls performed to ensure the verification of compliance with feed and food law, animal health and animal welfare rules.
35. Брулевич В. В. Безпечність харчових продуктів за законодавством України та Європейського Союзу. Судова апеляція. 2016. №2(43). С. 75–83.
36. Конституція України. (Відомості Верховної Ради України, 1996, № 30, ст. 141).
37. Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення : Закон України від 28 груд. 2015 р. № 4004-12.
38. Про молоко та молочні продукти : Закон України від 05 квіт. 2015 р. № 1870-IV.
39. Про дитяче харчування : Закон України від 18 груд. 2017 р. № 142-V.
40. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України від 18 трав. 2017 р. № 2042-19.
41. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. URL : https://dpss.gov.ua/ (дата звернення: 22.12.2022).
42. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади : Постанова КМУ від 10 вер. 2014 р. № 442.
Опубліковано
2023-01-30
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ