EXAMINATION OF THE QUALITY OF VODKAS ON MINERAL WATER

  • R. O. Blisch Lviv University of Trade and Economics
  • N. Z. Petryshyn Lviv University of Trade and Economics
  • N. I. Bogoslavets Lviv University of Trade and Economics
  • T. M. Maksymiv Lviv University of Trade and Economics
Keywords: vodka, natural mineral table water, physical and chemical properties, degustation, technology

Abstract

Implemented researches of physical, chemical and organoleptic characteristics of vodka, prepared on natural mineral table water and compared with the one prepared on local spring water. During the study used the natural mineral table water of mild mineralization (9,1-0,3 g dm3). In the process of establishing quality indi-cators of vodkas is proved that vodka on natural mineral water and vodka on prepared spring water demonstrated approximative physical and chemical characteristics. By degustation determined that vodka on natural mineral table water has no strongly pronounced alcohol aftertaste and has pure soft taste, while vodka on local spring water is characterized by a sharp flavor of alcohol and a less pronounced taste. Therefore, the production of vodka on mineral water provides diversification of the product range of high quality by creating of a new variety enriched with the set of mineral salts and microelements necessary for human body.

References

1. Мальцев П. М. Технология бродильных про-изводств / П. М. Мальцев. – М. : Пищевая промыш-ленность, 1980. – 560 с.
2. Інноваційна технологія фільтрування води для виробництва лікеро-горілчаної продукції / С. І. Олій-ник, В. П. Ковальчук, Т. І. Опанасюк, О. М. Ловягін // Наукові праці ОНАХТ. – 2012. – Т. 2. – № 42. – С. 335-237.
3. Бурачевский И. И. Подготовка технологичес-кой воды и ее влияние на качество водок / И. И. Бу-рачевский, В. И. Федоренко // Теоретические и прак-тические аспекты развития спиртовой, ликероводоч-ной, ферментной, дрожжевой и уксусной отраслей промышленности. – М. : ВНИИПБТ, 2006. – С. 69-85.
4. Физико-химический и микроэлементный сос-тав технологической воды и водок и его влияние на стабильность водок в процессе хранения / [В. А. По-ляков и др.] // Теоретические и практические ас-пекты развития спиртовой, ликероводочной, фер-ментной, дрожжевой и уксусной отраслей промыш-ленности. – М. : ВНИИПБТ, 2006. – С. 60-68.
5. Технологічний регламент на виробництво горілок і лікеро-горілчаних напоїв. Ч. І і ІІ. – Київ : УкрНДІспиртбіопрод, 1993. – 329 с.
6. Вода підготовлена для лікеро-горілчаного ви-робництва. Технічні умови : СОУ 15.9-37-237:2005.
7. Пат. 2041940 Россия МПК7 C12G3/08. Способ производства водки “Белебеевская”/ Саввин С. И., Караберов Ф. И., Далматова В. П., Глебов М. П., Шавалдина Ф. М., Белебеевский ликеро-водочный завод. – № 93036536/13 ; заявл. 15.07.1993 ; опубл. 20.08.1995.
8. Пат. 2132380 Россия МПК7 C12G3/08. Способ производства водки “Tагарская” / Г. А. Терещенко, Н. Н. Галета. – № 97116282/13 ; заявл. 25.09.1997 ; опубл. 27.06.1999.
9. Технологічна інструкція на виробництво го-рілок та горілок особливих на основі мінеральної природної столової води : ТІ У 11.0-32096432-001:2012.
Published
2016-11-05
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION