ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ГОРІЛОК НА МІНЕРАЛЬНІЙ ВОДІ

  • Р. О. Бліщ Львівський торговельно-економічний університет
  • Н. З. Петришин Львівський торговельно-економічний університет
  • Н. І. Богославець Львівський торговельно-економічний університет
  • Т. М. Максимів Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: горілка, мінеральна природна столова вода, фізико-хімічні показники, дегустація, технологія

Анотація

Проведено дослідження фізико-хімічних та органолептичних показників горілки, пригото-ваної на мінеральній природній столовій воді, та порівняно їх з показниками підготовленої води з місцевого джерела. Під час дослідження використано мінеральну природну столову воду слабкої мінералізації (9,1-0,3 г/дм3). У процесі встановлення показників якості горілок доведено, що горілка на мінеральній природній воді та горілка на підготовленій воді мають наближені фізико-хімічні характеристики. Шляхом дегуста-ції визначено, що горілка на мінеральні природній столовій воді не має яскраво вираженого спиртового присмаку, їй властивий чистий м’який смак, тоді як горілка на воді з місцевого джерела характеризується більш різким ароматом і менш вираженим смаком. Тому виробництво горілки на мінеральній воді забез-печує розширення асортименту цього продукту високої якості за рахунок створення нового сорту, збагаченого комплексом мінеральних солей і мікроелементів, необхідних для людини.

Посилання

1. Мальцев П. М. Технология бродильных про-изводств / П. М. Мальцев. – М. : Пищевая промыш-ленность, 1980. – 560 с.
2. Інноваційна технологія фільтрування води для виробництва лікеро-горілчаної продукції / С. І. Олій-ник, В. П. Ковальчук, Т. І. Опанасюк, О. М. Ловягін // Наукові праці ОНАХТ. – 2012. – Т. 2. – № 42. – С. 335-237.
3. Бурачевский И. И. Подготовка технологичес-кой воды и ее влияние на качество водок / И. И. Бу-рачевский, В. И. Федоренко // Теоретические и прак-тические аспекты развития спиртовой, ликероводоч-ной, ферментной, дрожжевой и уксусной отраслей промышленности. – М. : ВНИИПБТ, 2006. – С. 69-85.
4. Физико-химический и микроэлементный сос-тав технологической воды и водок и его влияние на стабильность водок в процессе хранения / [В. А. По-ляков и др.] // Теоретические и практические ас-пекты развития спиртовой, ликероводочной, фер-ментной, дрожжевой и уксусной отраслей промыш-ленности. – М. : ВНИИПБТ, 2006. – С. 60-68.
5. Технологічний регламент на виробництво горілок і лікеро-горілчаних напоїв. Ч. І і ІІ. – Київ : УкрНДІспиртбіопрод, 1993. – 329 с.
6. Вода підготовлена для лікеро-горілчаного ви-робництва. Технічні умови : СОУ 15.9-37-237:2005.
7. Пат. 2041940 Россия МПК7 C12G3/08. Способ производства водки “Белебеевская”/ Саввин С. И., Караберов Ф. И., Далматова В. П., Глебов М. П., Шавалдина Ф. М., Белебеевский ликеро-водочный завод. – № 93036536/13 ; заявл. 15.07.1993 ; опубл. 20.08.1995.
8. Пат. 2132380 Россия МПК7 C12G3/08. Способ производства водки “Tагарская” / Г. А. Терещенко, Н. Н. Галета. – № 97116282/13 ; заявл. 25.09.1997 ; опубл. 27.06.1999.
9. Технологічна інструкція на виробництво го-рілок та горілок особливих на основі мінеральної природної столової води : ТІ У 11.0-32096432-001:2012.
Опубліковано
2016-11-05
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ