THE USE OF NEW FOOD ADDITIVES FROM VEGETABLE RAW MATERIALS IN FOOD INDUSTRY
Abstract
Problems about new functional food powders developments, that can be used as dietary additives in foodstuffs and are the most perspective for prophylactic foods creation are set out in the article. They will be raw materials for confectionary, bakery, dairy goods and foods of quick-cooking, also for pills and granules production, herbal teas. Such additives extend the assortment of products and create new trends (dietary, child's, gerodiatery, medical, preventive and functional setting in the human digestion and influence chemical composition of foodstuffs, improve organoleptic, physico-chemical, structurally-mechanical properties of final product. New food additives from the vegetable raw materials (vegetables and fruits) made on the basis of powders were researched, that are especially valuable due to content of ascorbic acid, folates, carotenoids, bioflavanoids and are the basic, practically the only body suppliers and their use in food industry.
References
2. Euromonitor. European markets OTC healthcare. – London: Euromonitor Plc, 1999.
3. Gatenby S. J., Hunt P., Rayner V. The National Food Guide: development of the dietetic criteria and nutritional characteristics // J. Hum. Nutr. Dietet. – 1995. – V. 8. – Р. 323-334.
4. Снєжкін Ю. Ф. Теплообмінні процеси під час одержання каротиновмісних порошків / Снєжкін Ю. Ф., Петрова Ж. О. – К. : Академперіодика, 2007. – 162 с.
5. Джудит К. Доннелли. Потребность в питательных веществах здорового и больного организма / Джудит К. Доннелли. – М. : Мир, 2004. – С. 63-87.
6. Снєжкін Ю. Ф. Нові харчові продукти в екології харчування : зб. матеріалів / Снєжкін Ю. Ф., Петрова Ж. О. – Львів, 2009. – С. 75, 76.
7. Снєжкін Ю. Ф. Харчові порошки з рослинної сировини. Класифікація, методи отримання, аналіз ринку / Ю. Ф. Снєжкін, Ж. О. Петрова. – Biotechnologia Acta. – 2010. – Т. 3, № 5. – С. 43-49.
8. Gibson G. R., Roberfroid M. B. Dietary manipulation of the human colonic mscrobiota: introducing the concept of prebiotics // J. Nutr. – 1995. – V. 125. – P. 1401-141213. Hoebregs H. Fructans in foods and food products, ion_eschange chromatographic method: collaborative study // J. Assoc. Analyt. Chem. Int. – 1997. – V. 80. – P. 1029-1037.
9. Сарафанова Л. А. Современные пищевые ингредиенты. Особенности применения / Сарафанова Л. А. – СПб. : Профессия, 2009. – 208 с.
10. Schorah C. J. Micronutrients, vitamins and cancer risk // Vit. Horm. – 1999. – V. 57. – P. 1-23.