ВИКОРИСТАННЯ НОВИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

  • І. М. Ощипок Львівська комерційна академія
Ключові слова: рослинна сировина, харчова добавка, функціональні порошки

Анотація

У статті викладені питання нових розробок функціональних харчових порошків, які мо- жуть застосовуватись як БАД, у продуктах харчування і є найбільш перспективними для створення про- філактичних продуктів. Вони будуть сировиною для кондитерських, хлібобулочних, молочних виробів, продуктів швидкого приготування, виробництва таблеток та гранул, трав’яних чаїв. Такі добавки роз- ширюють асортимент продукції і створюють нові напрямки (дієтичного, дитячого, геродієтичного, лікувально-профілактичного та функціонального призначення в харчуванні людини і впливають на хіміч- ний склад продуктів харчування, поліпшують органолептичні, фізико-хімічні, структурно-механічні влас- тивості кінцевого продукту. Досліджені нові харчові добавки з рослинної сировини (овочів та фруктів). виготовлених на основі порошків, які особливо цінні завдяки вмісту аскорбінової кислоти, фолатів, ка- ротиноїдів, біофлаваноїдів і є основним, практично єдиним їх постачальником організму та їх викорис- тання у харчовій промисловості.

Посилання

1. Lawson M., Thomas M. Low vitamin D status of Asian 2 year olds living in England // Brit. Med. J. – 1999. – V. 318. – P. 28.
2. Euromonitor. European markets OTC healthcare. – London: Euromonitor Plc, 1999.
3. Gatenby S. J., Hunt P., Rayner V. The National Food Guide: development of the dietetic criteria and nutritional characteristics // J. Hum. Nutr. Dietet. – 1995. – V. 8. – Р. 323-334.
4. Снєжкін Ю. Ф. Теплообмінні процеси під час одержання каротиновмісних порошків / Снєжкін Ю. Ф., Петрова Ж. О. – К. : Академперіодика, 2007. – 162 с.
5. Джудит К. Доннелли. Потребность в питательных веществах здорового и больного организма / Джудит К. Доннелли. – М. : Мир, 2004. – С. 63-87.
6. Снєжкін Ю. Ф. Нові харчові продукти в екології харчування : зб. матеріалів / Снєжкін Ю. Ф., Петрова Ж. О. – Львів, 2009. – С. 75, 76.
7. Снєжкін Ю. Ф. Харчові порошки з рослинної сировини. Класифікація, методи отримання, аналіз ринку / Ю. Ф. Снєжкін, Ж. О. Петрова. – Biotechnologia Acta. – 2010. – Т. 3, № 5. – С. 43-49.
8. Gibson G. R., Roberfroid M. B. Dietary manipulation of the human colonic mscrobiota: introducing the concept of prebiotics // J. Nutr. – 1995. – V. 125. – P. 1401-141213. Hoebregs H. Fructans in foods and food products, ion_eschange chromatographic method: collaborative study // J. Assoc. Analyt. Chem. Int. – 1997. – V. 80. – P. 1029-1037.
9. Сарафанова Л. А. Современные пищевые ингредиенты. Особенности применения / Сарафанова Л. А. – СПб. : Профессия, 2009. – 208 с.
10. Schorah C. J. Micronutrients, vitamins and cancer risk // Vit. Horm. – 1999. – V. 57. – P. 1-23.
Опубліковано
2015-07-30
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ