РОЗРОБКА ВИМОГ ДО СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТУРИСТИЧНОГО ВЗУТТЯ

  • М. П. Стефаник Львівська комерційна академія
  • Н. І. Попович Львівська комерційна академія
Ключові слова: туристичне взуття, товарознавство, вимоги споживачів, споживні властивості, інновації

Анотація

Розкрито проблеми класифікації сучасного ринкового асортименту взуття. Результата-ми літературних даних обґрунтовано, що побудову номенклатури групового, видового і внутрішньо-видового асортименту окремих сегментів вітчизняного ринку взуття (туристичного, спортивного та ін.) доцільно базувати на чинному переліку видів спорту за правилами “Єдиної спортивної класифікації України Міністерства України у справах молоді і спорту” та відповідних міжнародних класифікаціях. Здійснено товарознавчу характеристику споживних властивостей туристичного взуття з використан-ням принципів львівської школи товарознавства взуття. Зокрема, розробку вимог споживачів до цього взуття здійснено на окремих рівнях у межах трьох класів в системі “взуття–споживач–навколишнє середовище”. Наведено приклади використання інновацій у сфері виробництва туристичного взуття для забезпечення вимог споживачів до нього.

Посилання

1. Стефаник М. П. Проблеми ідентифікації ту-ристичного взуття / М. П. Стефаник, Н. І. Попович, М. С. Беднарчук // Актуальні проблеми теорії і практики експертизи товарів : матеріали ІІ-ї міжна-родної науково-практичної Інтернет-конференції (м. Полтава, 18-20 березня 2015 року). – Полтава : ПУЕТ, 2015. – С. 194-196.
2. Закон України “Про туризм” №124 – VIII (124-19) від 15.01.2015 р.
3. Обувь спортивная. Классификация : ГОСТ 25189-82. – [Действующий с 1982-29-03]. – М. : Издательство стандартов, 1982. – 4 с.
4. Товарознавство. Терміни та визначення: ДСТУ 3995–2000. – [Чинний від 2001-01-01]. – К. : Держстандарт України, 2000. – 14 с.
5. Половніков І. І. Теоретичні та експеримен-тальні дослідження спортивного взуття для скейт-бордингу : монографія / І. І. Половніков, Н. І. Попо-вич, М. С. Беднарчук. – Львів : Вид-во ЛКА, 2012. – 404 с.
6. Кушнір М. К. Товарознавство непродоволь-чих товарів. Ч. III. Товарознавство взуттєвих това-рів : підручник / М. К. Кушнір, Н. П. Тихонова. – К. : НМЦ “Укоопосвіта”, 2001. – 266 с.
7. Кушнір М. К. Кафедрі товарознавства непро-довольчих товарів – 55 років / М. К. Кушнір // Віс-ник Львівської комерційної академії. – Львів : Ви-давництво Львівської комерційної академії, 2002. – Вип. 5. – С. 205-214. – (Серія товарознавча).
8. Кушнір М. К. Методологічні основи систем-ного підходу як методу товарознавства [Текст] / М. К. Кушнір. – Львів : Видавництво Львівської ко-мерційної академії, 2002. – 28 с.
9. Беднарчук М. С. Товарознавчі аспекти фор-мування національного ринку взуття : монографія [Текст] / М. С. Беднарчук. – Львів : Видавництво Львівської комерційної академії, 2009. – 476 с.
10. 150g 3M Thinsulate TM Ultra [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://terraincognita.ua/ukr/materials/150g_3m_thinsulate_tm_ultra.html.
11. Беднарчук М. С. Наукові основи формуван-ня асортименту і якості взуття спеціального приз-начення : монографія / М. С. Беднарчук. – Львів : Видавництво Львівської комерційної академії, 2015. – 528 с.
12. Половніков І. І. Дослідницькі технології у виробництві спеціального взуття : монографія / І. І. Половніков, В. І. Андрущак, М. С. Беднарчук. – Львів : Видавництво Львівської комерційної акаде-мії, 2014. – 368 с.
13. Половніков І. І. Стабілографічне тестування біомеханічної системи “стопа – взуття – рухома опора” спортсменів-скейтбордистів / І. І. Половни-ков, М. О. Носко, Н. І. Попович // Вісник КНУТД. – 2011. – № 2 (58). – С. 196-203.
14. Сироткіна І. Є. Біомеханіка між наукою і мистецтвом / І. Є. Сироткіна // Питання історії при-родознавства і техніки. – 2011. – № 1. – С. 46-70.
15. Попович Н. І. Біомеханічні властивості стоп – важливий чинник формування споживних власти-востей взуття / Н. І. Попович, І. І. Половніков, М. С. Беднарчук // Проблеми формування асорти-менту, якості і екологічної безпечності товарів : ма-теріали ІІІ-ої міжнародної наук.-практ. конф., тези доповідей (Львів, 12 листопада 2015 року) / [відп. ред. П. О. Куцик]. – Львів : Видавництво “Растр-7”, 2015. – 284 с.
16. Попович Н. І. Покращання гігієнічних влас-тивостей туристичного взуття шляхом використання новітніх технологій / Н. І. Попович, М. С. Бед-нарчук // Вісник КНУТД. – 2012. – № 6 (68). – С. 134-140.
17. Беднарчук М. С. Встановлення базових зна-чень показників якості матеріалів для підкладки осінньо-зимового взуття для молоді / М. С. Беднар-чук // Вісник Хмельницького національного універ-ситету, 2009. – № 4 (137). – С. 179-182.
18. Беднарчук М. С. Напрями формування асор-тименту екологічно безпечного взуття / М. С. Бед-нарчук // Вісник Київського національного універ-ситету технологій та дизайну : збірник наукових праць. – 2008. – № 1 (39). – С. 112-116.
19. Байдакова Л. І. Нові напрямки розвитку асортименту туристичного взуття / Л. І. Байдакова, М. П. Стефаник, Н. І. Попович // Вісник Львівської комерційної академії. – Львів : Видавництво ЛКА, 2015. – Вип. 15. – С. 5-11. – (Серія товарознавча).
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ