СТАЛИЙ РОЗВИТОК АГРОБІЗНЕСУ В КОНЦЕПЦІЇ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ

PDF

Ключові слова

агробізнес
зелена економіка
екосистемний підхід
сталий розвиток
продовольча безпека
ресурсоощадність

Як цитувати

Павленко, О. С. (2023). СТАЛИЙ РОЗВИТОК АГРОБІЗНЕСУ В КОНЦЕПЦІЇ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ. Підприємництво і торгівля, (39), 118-123. https://doi.org/10.32782/2522-1256-2023-39-14

Анотація

Визначено роль та принципи агробізнесу в рамках концепції зеленої економіки та його внесок у досягнення сталого розвитку. Досліджено адаптованість сучасних тенденцій розвитку аграрного секторі до вирішені вимог зеленої економіки та створення стійкої, екологічно відповідальної системи сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано необхідність перегляду традиційних методів ведення сільського господарства та впровадження інноваційних технологій, які зменшують вплив на навколишнє середовище та оптимізують використання ресурсів. Ідентифіковано ключові аспекти зеленого підходу до розвитку агробізнесу, а саме: збереження природних ресурсів, скорочення викидів та впровадження принципів циркулярної економіки в сільськогосподарське виробництво. Підкреслюється важливість розробки ефективних стратегій управління відходами, створення інтегрованих систем управління енергоефективністю та використання альтернативних джерел енергії в агропромислових комплексах. Звертається увага на важливості упровадження екологічно ефективних та сталих аграрних практик забезпечення продовольчої безпеки та збереження природних ресурсів. Аналізується еволюція дефініцій “зелена економіка”, “сталий розвиток”, “продовольча безпека” та їх основні постулати. Виокремлено соціальні аспектів сталого агробізнесу, зокрема: соціальна відповідальність агробізнесу, створення робочих місць та покращення умов життя у сільській місцевості, налагодження партнерських відносин між агробізнесом, громадами та органами влади задля сприяння сталому розвитку регіонів. Досліджено ключові аспекти зеленої трансформації агробізнесу, включаючи використання новітніх технологій, впровадження регенеративних сільськогосподарських практик та підтримку сталого виробництва. Надано рекомендації щодо державної політики подальшого розвитку екологічно збалансованого та економічно ефективного аграрного сектору. Обґрунтовано необхідність активного впровадження зелених інновацій у сільське господарство для досягнення глобальних цілей сталого розвитку та створення ефективної стійкої аграрної системи, що досягається за допомогою екосистемного підходу до управління сільським господарством, лісовим господарством та рибальством.

https://doi.org/10.32782/2522-1256-2023-39-14
PDF

Посилання

Agricultural ecosystems – Facts and trends. (2018), WBCSD & IUCN.

Agriculture and Water Scarcity: a Programmatic Approach to Water Use Efficiency and Agricultural Productivity. (2022), FAO.

Meeting of the Mountain Partnership Consortium group (March 7-8, 2011), FAO, Rome, Italy.

Michel Prom, (2015), The contribution of green agriculture to green economics greening the economy: a case for sustainability. Proceedings of the Caribbean Food Crops Society, no. 51, pp. 53–49.

Millennium ecosystem assessment. Our human planet: Summary for decision-makers. (2005), Island Press.

Musvoto, C. (2018), Green Economy Implementation in the Agriculture Sector. Moving from Theory to Practice. Р. 1–127.

Pavlenko, T. V. (2018), The essence of green marketing. Ekonomichnyj visnyk NTUU “Kyivkyj politekhnichnyj instytut”, no. 15, available at: http://ev.fmm.kpi.ua/article/view/132529/128991

Summary for Decision Makers of the Global Report. (2019), IAASTD.

The Role of Business in Moving from Linear to Circular Economies. (2021), UNEP reference document, available at: https://www.unep.org/resources/publication/role-business-moving-linear-circular-economies.

Warren, R., Arnell, N., Nicholls, R., Levy, P., & Price, J. (2006), Understanding the regional impacts of climate change’, Research report prepared for the Stern Review, Tyndall Centre Working Paper 90, Norwich: Tyndall Centre.

World Population Prospects: The 2018 Revision, Highlights. (2019), Department of Economic and Social Affairs, Population Division, Working Paper No. ESA/P/WP.210, United Nations.