УПРАВЛІНСЬКИЙ АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ

PDF

Ключові слова

управлінський аналіз
система контролінгу
готельно-ресторанний бізнес
внутрішній контроль
управлінський облік
бухгалтерський облік

Як цитувати

Гончар, Л. О., Поплавська, А. В., & Аухімік, О. В. (2021). УПРАВЛІНСЬКИЙ АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (3), 12-17. https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-2

Анотація

Статтю присвячено питанню здійснення управлінського аналізу особливостей системи контролінгу у сфері готельно-ресторанному бізнесу. Проведено аналіз наукових досліджень проблеми управлінського аналізу та визначено, що питання управлінського аналізу є недостатньо дослідженим. На основі здійсненого аналізу запропоновано авторський підхід до трактування сутності поняття «управлінський аналіз особливостей системи контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі». Проаналізовано здійснення управлінського аналізу особливостей системи контролінгу на прикладі діяльності регіонального підприємства в готельно-ресторанному бізнесі, що дало змогу виділити ключові аспекти здійснення управлінського аналізу на підприємстві сфери послуг. Виділено інформаційну базу, на основі якої здійснюється внутрішній контроль у готельно-ресторанному бізнесі, що є підставою для здійснення внутрішнього контролю на підприємстві сфери гостинності. Визначено, що внутрішній контроль поділяється на документальний та фактичний, та окремо проаналізовано кожен із них. Проаналізовано ступінь автоматизації бізнес-процесів окремо в ресторані та готелі в діяльності регіонального підприємства сфери гостинності. Розглянуто управлінський облік як елемент здійснення управлінського аналізу та проаналізовано його організацію всередині підприємства. Визначено організаційну форму господарювання регіонального підприємства готельно-ресторанного бізнесу. Розглянуто проведення бухгалтерського обліку на підприємстві та визначено податкові зобов’язання керівництва підприємства. Відзначено необхідність застосування комплаєнсу на підприємствах сфери послуг. Проаналізовано застосування комплаєнс-контролю на прикладі регіонального підприємства, на підставі чого визначено, що REAM (Real Estate Asset Management), репутаційний та медико-санітарний види комплаєнс-менеджменту мають місце у функціонуванні підприємства. Установлено, що для досягнення підвищення ефективності діяльності підприємства необхідно застосовувати всі елементи управлінського аналізу в комплексі.

https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-2
PDF

Посилання

Арьєв С. А. Бізнес-процеси підприємства: сутність та класифікація. Формування ринкових відносин в Україні. 2017. № 12 (199). С. 89–93.

Герасимович І. А. Концепція обліково-аналітичного забезпечення фінансового інжинірингу в управлінні сучасним підприємством. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка». 2017. № 7. С. 84–90. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nznuoa_2017_7_18.

Герасимович І. А. Теоретичні засади обліково-аналітичної системи в управлінні підприємством в умовах динамічного ринкового середовища. Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту. 2014. № 3. С. 21–27. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvhastat_2014_3_5.

Дем’янюк І. В. Управлінський аналіз в системі управління: ідентифікація та види аналізу. Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації. 2016. Вип. 1. С. 38–45. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boaa_2016_1_8.

Дем’янюк І. В. Управлінський аналіз як функція управління підприємницької діяльності. Регіональна бізнес-економіка та управління. 2014. № 2. С. 66–71. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Rbetu_2014_2_11.

Камінська Т. Г. Управлінський облік, аналіз і контроль у системі менеджменту на підприємстві. Облік і фінанси АПК. 2009. № 3. С. 78–84. URL: magazine.faaf.org.ua/upravlinskiy-oblik-analiz-i-kontrol-v-sistemi-menedzhmentu-na-pidpriemstvi.html.

Рилєєв С. В. Управлінський аналіз в обліково-аналітичному комплексі сільськогосподарських підприємств. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Серія «Економічні науки». 2017. Вип. 1–2. С. 372–383. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2017_1-2_39.

Сіменко І. Управлінський аналіз: лексико-семантична оцінка сутності поняття. Бухгалтерський облік і аудит. 2011. № 9. С. 45–49. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2011_9_9.

Гончар Л. О., Аухімік О. В. Система контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі: теоретико-прикладний аспект. The 4th International scientific and practical conference «Fundamental and appliedresearc in the modern world» (November, 18–20) BoScience Publisher, Boston, USA. 2020. Р. 433–439.

Филиппова С. В. Управленческий анализ: теория и практика. Киев : АВРИО, 2004. 336 с.

Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні : Закон України. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 1999. № 40. Ст. 365. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text.

Ariev, S. A. and Potseluiko, V. A. (2017), “Business processes of the enterprise: essence and classification”, Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, Vol. 12 (199), pp. 89–93.

Herasymovych, I. A. (2017), “The concept of accounting and analytical support of financial engineering in the management of a modern enterprise”, Naukovi zapysky Natsionalnoho universytetu “Ostrozka akademiia”, Seriia Ekonomika, Vol. 7, pp. 84–90, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nznuoa_2017_7_18

Herasymovych, I. A. (2014), “Theoretical principles of accounting and analytical system in enterprise management in a dynamic market environment” Naukovyi visnyk Natsionalnoi akademii statystyky, obliku ta audytu, Vol. 3, pp. 21–27, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvhastat_2014_3_5

Demianiuk, I. V. (2016), “Management analysis in the management system: identification and types of analysis”, Bukhhalterskyi oblik, analiz ta audyt: problemy teorii, metodolohii, orhanizatsii, Vol. 1, pp. 38–45, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boaa_2016_1_8

Demianiuk, I. V. (2014), “Management analysis as a function of business management”, Rehionalna biznes-ekonomika ta upravlinnia, Vol. 2, pp. 66–71, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Rbetu_2014_2_11

Kaminska, T. H. (2009), “Management accounting, analysis and control in the management system at the enterprise”, Oblik i finansy APK, Vol. 3, pp. 78–84, available at: magazine.faaf.org.ua/upravlinskiy-oblik-analiz-i-kontrol-v-sistemimenedzhmentu-na-pidpriemstvi.html

Rylieiev, S. V. (2017), “Management analysis in the accounting and analytical complex of agricultural enterprises”, Visnyk Chernivetskoho torhovelno-ekonomichnoho instytutu, Serija Ekonomichni nauky, Vol. 1–2, pp. 372–383, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2017_1-2_39.

Simenko, I. (2011), “Management analysis: lexical and semantic assessment of the essence of the concept”, Bukhhalterskyi oblik i audyt, Vol. 9, pp. 45–49, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2011_9_9

Gonchar, L. O. and Auximik, O. V. (2020) Controlling system in the hotel and restaurant business: theoretical and applied aspect. The 4th International scientific and practical conference “Fundamental and applied research in the modern world” BoScience Publisher, Boston, USA. (November, 18-20) 1036 p. RR. 433–439.

Filipova, S. V. (2004), Upravlencheskijanaliz: teorija i praktika [Management analysis: theory and practice], Kyiv: AVRIO, Ukraine.

The Verkhovna Rada of Ukraine (1999) The Law of Ukraine “On accounting and financial reporting in Ukraine”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text (accessed 8 November 2021)