ЛОКАЛЬНА КУХНЯ ЯК ГАСТРОНОМІЧНИЙ БРЕНД ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ

Ключові слова

локальна кухня
локальні продукти
заклади ресторанного господарства
туристичні дестинації
бренди

Як цитувати

Чорна, Н. М. (2025). ЛОКАЛЬНА КУХНЯ ЯК ГАСТРОНОМІЧНИЙ БРЕНД ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (12), 68-75. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-12-10

Анотація

У статті на основі аналізу наукової літератури та публікацій фахівців-практиків розкрито зміст локальної кухні, визначено чинники, що зумовлюють її формування та розвиток. Так, зазначено, що відмінною рисою локальної кухні є те, що вона відображає специфіку конкретного регіону з урахуванням його кліматичних умов, ресурсів та культурної спадщини. Відповідно, популяризуючи місцеву кухню, важливо не лише використовувати місцеві продукти та дотримуватись рецептури, але й глибоко знати історію походження продуктів та страв. Констатуючи зростання попиту на місцеву кухню у теперішній нам час, обґрунтовано виникнення та розвиток зазначеної тенденції. Доведено, що популярність місцевої кухні базується на глибокому бажанні людей відчути зв’язок із місцем, де вони проживають чи перебувають у певний конкретний момент, а також насолодитися автентичними смаками регіону. У випадку з Україною зростання попиту на місцеву кухню також суттєво зумовлене повномасштабною війною росії проти нашої держави. Так, російсько-українська війна стала одним із чинників, який зумовив зростання інтересу українців до своєї історії та культури, невід’ємною частиною яких є кухня. Без перебільшення, споживати локальне стало модно. Акцентовано увагу на продуктах із географічними зазначеннями (таких в Україні наразі нараховується 48), стравах та інгредієнтах, включених до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України (наразі серед 93 позиції страви та напої представлені двома десятками позицій) та регіональних списків елементів нематеріальної культурної спадщини, а також діяльності закладів ресторанного господарства, які спеціалізуються на локальній кухні в містах України. Наразі найбільше таких закладів працюють у Львові, Києві, Одесі, по декілька – у Хмельницькому та Вінниці. Визначено місце локальної кухні у формуванні бренду туристичних дестинацій та їх популяризації. З урахуванням публікацій попередників сформульовано перспективи зростання ролі локальної кухні в просуванні бренду дестинацій на національному та міжнародному туристичному ринку.

https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-12-10

Посилання

What's Hot Culinary Forecast. URL: https://go.restaurant.org/rs/078-ZLA461/images/Whats-Hot-Culinary-Trends-2023.pdf (дата звернення: 01.12.2024).

Що таке місцева кухня? URL: https://salo.zapisi.cx.ua/ukraincyam/shho-take-misceva-kukhnya.html (дата звернення: 01.12.2024).

Самілик М. Вплив локаворства на розвиток гастрономічного туризму Сумщини. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Туризм. 2022. № 5 (1). С. 48-55. URL: http://tourism.knukim.edu.ua/article/view/261998/258485 (дата звернення: 01.12.2024).

Локальний продукт – це про здоров’я, а не про хайп: інтерв’ю з тернопільським ресторатором. URL: https://te.20minut.ua/Podii/lokalniy-produkt--tse-pro-zdorovya-a-ne-pro-hayp-intervyu-z-ternopilsk-11509430.html (дата звернення: 01.12.2024).

Крикунова В., Морозова О., Морозов О. Сутність та напрями розвитку кулінарного туризму в Україні та країнах світу. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2020. Вип. 34. С. 122-127. URL: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/34_2020ua/22.pdf (дата звернення: 01.12.2024).

Постова В. Локальна кухня: сучасний тренд у ресторанному бізнесі. Інновації, гостинність, туризм: наука, освіта, практика : зб. тез доп. ІV Всеукр. наук.-практ. конф. мол. учених з міжнар. участю (30 травня 2024 року, м. Львів). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2024. С. 84-86. URL: https://ir.vtei.edu.ua/g.php?fname=29614.pdf (дата звернення: 01.12.2024).

Локальні продукти і культурна спадщина: чому місцеві інгредієнти стають дедалі більш затребуванішими у ресторанах. URL: https://delo.ua/business/lokalni-produkti-i-kulturna-spadshhina-comu-miscevi-ingredijenti-stayut-dedali-zatrebuvanisimi-u-restoranax-426245/ (дата звернення: 01.12.2024).

Лильо І., Душар М. Шляхетна кухня Галичини. Львів: Видавництво Старого Лева, 2023. 488 с.

Смачна Кропивниччина. Київ : Іzhаk, 2021. 192 с.

На першому місці – ресторан у Львові. Експерти НВ назвали вісім найкращих ресторанів України. URL: https://life.nv.ua/ukr/food-drink/8-naykrashchih-restoraniv-ukrajini-za-versiyeyu-nv-restorani-poblizu-50185266.html (дата звернення: 01.12.2024).

Ресторани сучасної української кухні, про які варто знати. URL: https://harpersbazaar.com.ua/lifestyle/food/restorani-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-pro-yaki-varto-znati/ (дата звернення: 01.12.2024).

В Україні зареєстровано 48 продуктів з географічними зазначеннями. URL: https://agroportal.ua/news/ukraina/v-ukrajini-zareyestrovano-48-produktiv-z-geografichnimi-zaznachennyami (дата звернення: 07.12.2024).

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України. URL: https://uccs.org.ua/natsionalnyj-reiestr-obiektiv/ (дата звернення: 01.12.2024).

Від Енеїди до СРСР і назад. Гастрономічна карта України із Євгеном Клопотенком та Rocket. URL: https://nv.ua/ukr/project/vid-enejidi-do-srsr-i-nazad-gastronomichna-karta-ukrajini-iz-yevgenom-klopotenkom-ta-rocket-50144071.html (дата звернення: 01.12.2024).

Церклевич В. С., Діль А. В., Діль М. В. Нові гастрономічні спеціалітети як продукт ресторану ніші «local food» в розвитку туристичних дестинацій. Індустрія гостинності і туризму в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 41-41. URL: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/tourism/article/view/1193/1125 (дата звернення: 01.12.2024).

Візитівка Вінниці – вишня. Ресторани міста вносять в меню страви з цією ягодою. URL: https://vn.20minut.ua/Podii/vizitka-vinnitsi--vishnya-restorani-mista-vnosyat-v-menyu-stravi-z-tsi-11268029.html (дата звернення: 01.12.2024).

What's Hot Culinary Forecast. Available at: https://go.restaurant.org/rs/078-ZLA461/images/Whats-Hot-Culinary-Trends-2023.pdf (accessed December 1, 2024).

Shcho take mistseva kukhnia? [What is local cuisine?]. Available at: https://salo.zapisi.cx.ua/ukraincyam/shho-take-misceva-kukhnya.html (accessed December 1, 2024).

Samilyk M. (2022). Vplyv lokavorstva na rozvytok hastronomichnoho turyzmu Sumshchyny [The impact of locavore on the development of gastronomic tourism in Sumy region]. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu kultury i mystetstv. Seriia : Turyzm, vol. 5 (1), pp. 48-55. Available at: http://tourism.knukim.edu.ua/article/view/261998/258485 (accessed December 1, 2024).

Lokalnyi produkt – tse pro zdorov’ia, a ne pro khaip: interv’iu z ternopilskym restoratorom [Local product is about health, not hype: an interview with a Ternopil restaurateur]. Available at: https://te.20minut.ua/Podii/lokalniy-produkt--tse-pro-zdorovya-a-ne-pro-hayp-intervyu-z-ternopilsk-11509430.html (accessed December 1, 2024).

Krykunova V., Morozova O., Morozov O. (2020). Sutnist ta napriamy rozvytku kulinarnoho turyzmu v Ukraini ta krainakh svitu [The essence and directions of development of culinary tourism in Ukraine and around the world]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia : Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, vol. 34, pp. 122-127. Available at: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/34_2020ua/22.pdf (accessed December 1, 2024).Postova V. (2024). Lokalna kukhnia: suchasnyi trend u restorannomu biznesi [Local cuisine: a modern trend in the restaurant business]. Innovatsii, hostynnist, turyzm: nauka, osvita, praktyka : zb. tez dop. IV Vseukr. nauk.-prakt. konf. mol. uchenykh z mizhnar. uchastiu (30 travnia 2024 roku, m. Lviv). Lviv : LDUFK im. Ivana Boberskoho, рр. 84-86. Available at: https://ir.vtei.edu.ua/g.php?fname=29614.pdf (accessed December 1, 2024).

Lokalni produkty i kulturna spadshchyna: chomu mistsevi inhrediienty staiut dedali bilsh zatrebuvanishymy u restoranakh [Local products and cultural heritage: why local ingredients are becoming increasingly popular in restaurants]. Available at: https://delo.ua/business/lokalni-produkti-i-kulturna-spadshhina-comu-miscevi-ingredijenti-stayut-dedali-zatrebuvanisimi-u-restoranax-426245/ (accessed December 1, 2024).

Lylo I., Dushar M. (2023). Shliakhetna kukhnia Halychyny [Noble cuisine of Galicia]. Lviv : Vydavnytstvo Staroho Leva, 2023. 488 р. (in Ukrainian)

Smachna Kropyvnychchyna [Delicious Kropyvnytskyi region]. Kyiv : Izhak, 2021. 192 р. (in Ukrainian)

Na pershomu mistsi – restoran u Lvovi. Eksperty NV nazvaly visim naikrashchykh restoraniv Ukrainy [In first place is a restaurant in Lviv. NV experts named the eight best restaurants in Ukraine]. Available at: https://life.nv.ua/ukr/food-drink/8-naykrashchih-restoraniv-ukrajini-za-versiyeyu-nv-restorani-poblizu-50185266.html (accessed December 1, 2024).

Restorany suchasnoi ukrainskoi kukhni, pro yaki varto znaty [Modern Ukrainian cuisine restaurants worth knowing about]. Available at: https://harpersbazaar.com.ua/lifestyle/food/restorani-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-pro-yaki-varto-znati/ (accessed December 1, 2024).

V Ukraini zareiestrovano 48 produktiv z heohrafichnymy zaznachenniamy [48 products with geographical indications have been registered in Ukraine]. Available at: https://harpersbazaar.com.ua/lifestyle/food/restorani-suchasnoyi-ukrayinskoyi-kuhni-pro-yaki-varto-znati/ (accessed December 1, 2024).

Natsionalnyi perelik elementiv nematerialnoi kulturnoi spadshchyny Ukrainy [National List of Elements of Intangible Cultural Heritage of Ukraine]. Available at: https://uccs.org.ua/natsionalnyj-reiestr-obiektiv/ (accessed December 1, 2024).

Vid Eneidy do SRSR i nazad. Hastronomichna karta Ukrainy iz Yevhenom Klopotenkom ta Rocket [From the Aeneid to the USSR and Back. A Gastronomic Map of Ukraine with Yevhen Klopotenko and Rocket]. Available at: https://nv.ua/ukr/project/vid-enejidi-do-srsr-i-nazad-gastronomichna-karta-ukrajini-iz-yevgenom-klopotenkom-ta-rocket-50144071.html (accessed December 1, 2024).

Tserklevych V. S., Dil A. V., Dil M. V. (2022). Novi hastronomichni spetsialitety yak produkt restoranu nishi «local food» v rozvytku turystychnykh destynatsii [New gastronomic specialties as a product of the «local food» niche restaurant in the development of tourist destinations]. Industriia hostynnosti i turyzmu v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi, vol. 6, pp. 41-41. Available at: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/tourism/article/view/1193/1125 (accessed December 1, 2024).

Vizytivka Vinnytsi – vyshnia. Restorany mista vnosiat v meniu stravy z tsiieiu yahodoiu [Vinnytsia's calling card is cherries. The city's restaurants are introducing dishes with this berry to their menus]. Available at: https://vn.20minut.ua/Podii/vizitka-vinnitsi--vishnya-restorani-mista-vnosyat-v-menyu-stravi-z-tsi-11268029.html (accessed December 1, 2024).