CHARACTERISTICS OF THE STATE AND EFFICIENCY OF LEADERSHIP APPLICATION IN THE MANAGEMENT OF PERSONNEL OF RESTAURANT ENTERPRISES

  • O. O. Babenko Postgraduate, Higher Educational Establishment of Ukoopspilka “Poltava University of Economics and Trade”
Keywords: leadership, restaurant management, personnel management, state and application efficiency.

Abstract

Abstract. In the article the methodical sequence (logic) of the analysis of the implementation of leadership in the management of personnel of enterprises of the restaurant industry is developed. The results of the analysis of the state of leadership in restaurant enterprises are presented based on the results of a questionnaire survey of employees of enterprises of this type of economic activity. Identified such leadership parameters as the number of leaders in restaurants, their gender-age and management characteristics, the extent of reaching and implementing the potential of leadership functions, the coverage of leadership elements, the level of favorable conditions for the formation and implementation of leadership in restaurant enterprises, obstacles to leadership, the attitude of enterprise staff to leaders, the reasons for the lack of leadership, the level of implementation of leadership potential in restaurant industry. Conclusions are made regarding the improvement of the management system of leadership in restaurant enterprises.

References

1. Бойко С. Політичне лідерство в Україні: генезис і динаміка розвитку / С. Бойко // Політичний менеджмент. – 2011. – № 6. – С. 91-100.
2. Борщ Л. В. Економічні засади та інноваційні технології формування й використання лідерського потенціалу / Л. В. Борщ // Економіка та право. – 2012. – № 12. – С. 20-28.
3. Мартиненко М. М. Люди як елемент організації: поведінка, влада, лідерство / М. М. Мартиненко // Основи менеджменту : підручник. – К. : Каравела, 2008. – 424 с.
4. Міляєва В. Р. Розвиток лідерського потенціалу в процесі формування управлінської компетентності керівників навчальних закладів В. Р. Міляєва // Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. – 2014. – № 1. – С. 34-40.
5. Нестуля С. І. Емоційне лідерство – новий напрям у лідерології XXI ст. / С. І. Нестуля // Науковий вісник Полтавського університету спо-живчої кооперації України. – Серія: Економічні науки. – 2010. – № 40. – С. 77-83.
6. Нестуля О. О. Лідерство за визначенням “артхашастри” Каутільї / О. О. Нестуля // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. – Серія: Економічні науки. – 2012. – № 2(53). – С. 112-119.
7. Скібіцька Л. І. Лідерство та стиль роботи менеджера : навч. посібник / Л. І. Скібіцька. - К. : Центр учб. л-ри, 2009. - 192 с.
8. Старовойтова Г. М. Харизматичне лідерство як предмет соціально-філософського розгляду / Г. М. Старовойтова // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. – Серія: Гуманітарні науки. – 2012. – № 2. – С. 84-90.
Section
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ: ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ