ХАРАКТЕРИСТИКИ СТАНУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ЛІДЕРСТВА В УПРАВЛІННІ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

  • О. М. Бабенко Вищий навчальний заклад Укоопспілки “Полтавський університет економіки і торгівлі”
Ключові слова: лідерство, підприємства ресторанного господарства, управління персоналом, стан та ефективність застосування.

Анотація

Анотація. У статті розроблено методичну послідовність (логіку) аналізу реалізації лідерства в управлінні персоналом підприємств ресторанного господарства. Наведено результати аналізу стану лідерства на підприємствах ресторанного господарства за результатами анкетного опитування працівників підприємств цього виду економічної діяльності. Ідентифіковані такі параметри лідерства, як чисельність лідерів на підприємствах ресторанного господарства, їх статево-вікові та управлінські характеристики, міра охоплення та реалізації потенціалу за функціями лідерства, охоплення елементів лідерства, рівня сприятливості умов формування та реалізації лідерства на підприємствах ресторанного господарства, перешкоди реалізації лідерства, ставлення персоналу підприємств до лідерів, причини несприйняття лідерства, рівень реалізації потенціалу лідерства на підприємствах ресторанного господарства. Зроблені висновки відносно удосконалення системи управління лідерством на підприємствах ресторанного господарства.

Посилання

1. Бойко С. Політичне лідерство в Україні: генезис і динаміка розвитку / С. Бойко // Політичний менеджмент. – 2011. – № 6. – С. 91-100.
2. Борщ Л. В. Економічні засади та інноваційні технології формування й використання лідерського потенціалу / Л. В. Борщ // Економіка та право. – 2012. – № 12. – С. 20-28.
3. Мартиненко М. М. Люди як елемент організації: поведінка, влада, лідерство / М. М. Мартиненко // Основи менеджменту : підручник. – К. : Каравела, 2008. – 424 с.
4. Міляєва В. Р. Розвиток лідерського потенціалу в процесі формування управлінської компетентності керівників навчальних закладів В. Р. Міляєва // Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. – 2014. – № 1. – С. 34-40.
5. Нестуля С. І. Емоційне лідерство – новий напрям у лідерології XXI ст. / С. І. Нестуля // Науковий вісник Полтавського університету спо-живчої кооперації України. – Серія: Економічні науки. – 2010. – № 40. – С. 77-83.
6. Нестуля О. О. Лідерство за визначенням “артхашастри” Каутільї / О. О. Нестуля // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. – Серія: Економічні науки. – 2012. – № 2(53). – С. 112-119.
7. Скібіцька Л. І. Лідерство та стиль роботи менеджера : навч. посібник / Л. І. Скібіцька. - К. : Центр учб. л-ри, 2009. - 192 с.
8. Старовойтова Г. М. Харизматичне лідерство як предмет соціально-філософського розгляду / Г. М. Старовойтова // Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. – Серія: Гуманітарні науки. – 2012. – № 2. – С. 84-90.
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ: ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ