СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ РИЗИК-АПЕТИТУ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ

  • І. В. Федулова Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: ризик, ризик-менеджмент, ємність ризику, ризик-апетит, толерантність до ризику.

Анотація

Анотація. Доходи підприємств є проявом того ризику, на який вони погодяться і врахують у процесі своєї діяльності. Для цього використовується концепція ризик-апетиту, яка дозволяє встановити баланс між бажаним результатом і можливою небезпекою в процесі досягнення цілей. У статті розглядаються пропозиції, які можуть допомогти організаціям розробити та представити чітке уявлення про їх бажання ризику, щоб визначити, які завдання слід досягти в межах визначення і врахування апетиту організації до ризику. Ризик-апетит розглядається як допустимий для компанії рівень шкоди, який вона в змозі собі дозволити для досягнення своїх стратегічних цілей. Для кращого розуміння апетиту компанії до ризику також розглядається ємність ризику і толерантність до ризику. Визначено місце, значення й основні характеристики ризик-апетиту в загальному процесі ризик-менеджменту на підприємстві.

Посилання

1. Найт Ф. Риск, неопределенность и прибыль / Ф. Найт; [пер. с англ.]. − М. : Дело, 2003. − 360 с.
2. Coleman T. Quantitative Risk Management A Practical Guide to Financial Risk / T. Coleman, B. Litterman. - Wiley, 2012. — 558 p. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.twirpx.com/file/1419806/.
3. Канеман Д. Думай медленно… решай быстро / Д. Канеман. — М. : АСТ, 2014. — 653 с.
4. Бланк И. А. Управление финансовыми рисками / И. А. Бланк. − К. : Ника-Центр, 2005. − 600 с.
5. Економічний ризик: ігрові моделі / В. В. Вітлінський, П. І. Верченко, А. В. Сігал, Я. С. Наконечний. – К. : КНЕУ, 2002. – 287 с.
6. Вітлінський В. В. Аналіз, моделювання та управління економічним ризиком : [навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц.] / В. В. Вітлінський, П. І. Верченко. – К. : КНЕУ, 2000. – 292 с.
7. Alexander Carol Value-at-Risk Models / Alexander Carol. - John Wiley & Sons, 2008. — 494 p.
8. ДеМарко Т. Вальсируя с Медведями. Управление рисками в проектах по разработке программного обеспечения / Т. ДеМарко, Т. Листер. – Компания p.m.Office, 2005. - 196 с.
9. Tattam D. Risk Appetite: How hungry are you for risk? / D. Tattam. - Protecht Risk Management Insights. Retrieved from: http://blog.protecht.com.au/ risk-appetite.
10. Hassani B. Risk Appetite in Practice: Vulgaris Mathematica / B. Hassani // The IUP Journal of Financial Risk Management, Vol. XII, No. 1, March 2015, pp. 7-22. Retrieved from: https://ssrn.com/abstract= 2672757.
11. Rittenberg L. Understanding and Communi-cating Risk Appetite. Enterprise risk management / L. Rittenberg and F. Martens. - Research Commissioned by COSO: 2012. - 23 р.
12. Enterprise Risk Management – Integrated Framework / Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) [Електронний ресурс]. – New York, NY. – September 2004. – Режим доступу : http://www.coso.org.
13. Стандарты управления pиcкaми – Федерация Европейских Ассоциаций Риск-менеджеров [Електронний ресурс]. - AIRMIC, ALARM, IRM:
2002, translation copyright FERMA: 2003. - Режим доступу: http://www.ferma.eu/app/uploads/2011/11/a-risk-management-standard-russian-version.pdf.
14. ISO 31000:2009 Риск Менеджмент – Принципы и руководства. – 2009. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.pqm-online.com/assets/fi-les/standards/iso_31000-2009(r).pdf.
15. Проект Положення про організацію системи управління ризиками в банках України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://bank.gov.ua/ doccatalog/document;jsessionid=49307D221AE8F5D 3B2224DE34097D130?id=44982363.
Розділ
ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ: ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ