ОЦІНКА ВИХІДНИХ ДАНИХ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ В УМОВАХ ОСОБЛИВОГО РЕЖИМУ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ

Ключові слова: особливий режим, досудове розслідування, негласні слідчі (розшукові) дій, вихідні дані, оцінка

Анотація

Метою статті є виокремити параметри слідчих ситуацій, як складаються під час проведення НСРД в умовах особливого режиму досудового розслідування, за критеріїв оцінки: категорії осіб, які вчинюють злочини в умовах воєнного стану; види злочинів, які притаманні для вчинення кожною з зазначених категорій; види НСРД, які є найбільш ефективними для проведення у зазначених ситуаціях. У статі виокремлено параметри слідчих ситуацій, як складаються під час проведення НСРД в умовах особливого режиму досудового розслідування, до критеріїв оцінки яких віднесено: категорії осіб, які вчинюють злочини в умовах воєнного стану; види злочинів, які притаманні для вчинення кожною з зазначених категорій; види НСРД, які є найбільш ефективними для проведення у зазначених ситуаціях. Особи – як об’єкти НСРД класифіковані за певними параметрами, а саме – суб’єктний (за родом діяльності; наявністю можливості вчинювати злочин; за визначеними параметрами соціально-кримінологічної характеристики; наявністю побічних даних, що вказують на їх участь у вчиненні злочину); об’єктний (знаходження у певному місці, наприклад за місцем знаходження радіообладнання тощо); рольовий (виконання конкретних функцій, наприклад у окупаційній адміністрації тощо); тактичний (з огляду на можливість проведення відносно особи певної НСРД); кваліфікаційний (можливість кваліфікації дій особи за певними статтями КК). Визначені конкретні НСРД, найбільш доцільні для проведення у певних ситуаціях, саме: (аудіо-, відеоконтроль особи; зняття інформації з електронних комунікаційних мереж – контроль за телефонними розмовами, зняття інформації з каналів зв’язку; установлення місцезнаходження радіообладнання (радіоелектронного засобу); спостереження за особою в публічно доступних місцях.

Посилання

1. Гловюк І., Тетерятник Г., Рогальська В., Завтур В. Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції чи заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України: науково-практичний коментар Розділу IX-1 Кримінального процесуального кодексу України. Електронне видання. Львів-Одеса, 2022. Станом на 25 березня 2022. 31 с. URL: https://justtalk.com.ua/post/naukovo-praktichnij-komentar-do-statti-615-kriminalnogo-protsesualnogo-kodeksu-ukraini
2. Лазукова О. В. Особливий режим досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення : дис. … канд. юрид. наук:12.00.09 Харків, 2018. 263 с.
3. Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливого режиму досудового розслідування в умовах воєнного, надзвичайного стану або у районі проведення антитерористичної операції : Закон України від 12 серп. 2014 р. № 1631-VII. Відомості Верховної Ради України. 2014. № 39. Ст. 2008.
4. Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про попереднє ув’язнення» що до додаткового регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів в умовах воєнного стану: Закон України від 3 бер. 2022 р. № 2111-IX URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show.
5. Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності досудового розслідування «за гарячими слідами» та протидії кібератакам: Закон України від 15 бер. 2022 р. № 2137-IX. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show.
6. Кримінальний кодекс України від 5 квіт. 2001 р. Відомості Верховної Ради України. 2001. № 25-26. Ст.131.
7. Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 № 4651-VI. Голос України від 19.05.2012. № 90-91.
8. Тагієв С. Р. Підстави проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Вісник Запорізького національного університету. Сер. Юридичні науки. 2015. № 2(1). С. 233-239.
9. Тагієв С. Р. Протидія тероризму оперативно-розшуковими заходами та негласними слідчими (розшуковими ) діями в зоні проведення антитерористичної операції. Науковий вісник Національної академії Служби безпеки України.2016. № 1 (59). С. 90–97.
Опубліковано
2023-01-27
Розділ
КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ТА КРИМІНАЛІСТИКА