ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОВОГО ХАРАКТЕРУ ПРАВОРЕАЛІЗАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

  • М. С. Кельман Інститут права та психології Національного університету «Львівська політехніка»
  • Н. Т. Коваль Приватного вищого навчального закладу Університету Короля Данила
Ключові слова: право, правозастосування, правова держава

Анотація

Базовою метою реформування, з реалізацією пов’язаний подальший гармонійний розвиток державно — правової системи, є побудова в Україні правової держави. Загальновизнаним, є те що втілення фундаментальних принципів концепції правової держави, передбачає пріоритет інтересів особи, свободи і недоторканності громадян, обмеження політичної влади правом сприяє подолання негативних наслідків тоталітарного минулого, демократизації суспільного життя та встановлення реального правового порядку. Разом з тим, ст. 3 Конституції України закріплює ідеї правової держави та на превеликий жаль, поки що не знаходить своєї реалізації. Видається, що для формування правової держави як особливої форми взаємовідносин держави та громадянського суспільства недостатньо юридичного визнання людини вищою цінністю, закріплення принципів верховенства права і поділу влад, гарантування загальновизнаних політичних та економічних прав. Практичне втілення концепції правової держави вимагає корінної трансформації усіх елементів державно-правової системи, з тим, щоб функції держави здійснювалися такими способами та методами, які б відповідали ідеалам справедливості та гуманізму, забезпечували справжнє верховенство права і гарантували реальну відповідальність держави перед громадянами. Неймовірно висока значущість в Україні правової держави цілком пояснює актуальність дослідження будь-якої тематики, котра пов’язана з її формуванням. При цьому внаслідок того, що реалізація відповідного завдання виявляється досить складною і суперечливою, підвищену актуальність набуває розробка проблематики якраз у прикладному її аспекті, що пов’язана з пошуком шляхів і засобів реалізації ідеалів правового суспільства на практиці. Особливо важливим уявляється аналіз питань пов’язаних з реалізацією принципів правової держави у правозастосуванні. З однієї сторони, формування такої держави не може бути забезпечене тільки лише за рахунок удосконалення правотворчої практики, гуманізації і актуалізації чинного законодавства. Вона можлива тільки там, де правові норми отримують практичне втілення і в першу чергу — у діяльності самої правової держави. З іншої сторони, принципи організації які реалізуються у сьогоденній повсякденній практиці, на жаль, і реалізація правозастосовної діяльності виявилися не адекватними самій ідеї правової держави.

Посилання

1. Циппеліус Р. Юридична методологія/ Р. Циппеліус. — К.: Вид-во «Реферат», 2004. — 176 с.
2. Коваль І.М. Теорія і практика громадського контролю у публічному управлінні: адміністративно-правові дослідження : [монографія] / Коваль І. М. — Харків : Ника Нова, 2017. — 428 с.
3. Козюбра М. І. Суд і правотворення в Україні / М. І. Козюбра // Юридична методологія — основа гармонізації законодавства України до законодавства ЄС :матеріали Міжнар. семінару (м. Київ, 13–14 листопада 2003 р.) — К. : Українсько-європейський консультативний центр з питань законодавства, 2003. — С. 30–31.
4. Шишко В. Й. Правотворення і застосування права: проблеми на етапі державотворення. Матеріали учасників міжнародної заочної науново- практичної конференції (Львів, 17 травня 2018 р.) — Львів: ННІПП «Львівська політехніка», 2018. — 164 с.
5. Правоприменение: теория и практика / отв. ред. Ю. А. Тихомиров. М. : Формула права, 2008. — 432 с.
6. Заєць А. П. Правова держава в контексті новітнього українського досвіду/А.П.Заєць. — К., 1999. — 320 с.
Опубліковано
2018-12-05
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ Й ПРАВА