ОБСЯГ ПОНЯТТЯ СЕПАРАТИЗМУ

  • М. Б. Стиранка Львівський державний університет внутрішніх справ
Ключові слова: сепаратизм, територіальна цілісність, кримінально-правова охорона, національна безпека, протидія, кримінально-правова відповідальність, злочин

Анотація

Надається характеристика доктринальних підходів до категорії “сепаратизм” у контексті захисту територіальної цілісності та протидії сепаратизму в Україні. Стверджується, що на сучасному етапі розвитку держави бракує адекватного механізму протидії сепаратизму. Проаналізовано теоретичні та нормативні аспекти поняття сепаратизму, визначені підстави виникнення цього явища, надано класифікацію видів сепаратизму за визначеними критеріями, а також видів та форм сепаратистських рухів, як діяльності, спрямованої на реалізацію сепаратизму. Сепаратизм та його прояви можуть бути класифіковані за різними критеріями, що дають змогу виділити їх види та форми. Правильна кваліфікація сепаратистського руху необхідна як для оцінки обґрунтованості вимог, що він пред’являє, так і вироблення стратегії для ефективного вирішення конфлікту. Проаналізовано теоретико-методологічні засади вивчення сепаратизму, досліджено проблематику дефініювання явища, з’ясовано основні причини сепаратистських тенденцій, виокремлено форми їхніх проявів. Висвітлено стан наукової розробки проблеми у працях науковців.

Посилання

1. Красницький І. В. Відповідальність за замах на злочин за кримінальним правом України: монографія / І. В. Красницький, Л. С. Щутяк. — Львів : ЛьвДУВС, 2015. — 224 с.
2. Цебенко О. Форми вияву сепаратизму: теоретико-методологічний аспект / О. Цебенко // Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку. — 2014. — Випуск 26. — С. 44–51.
3. Андріяш В. Сецесія в сучасному світі: ризики і загрози для України / В. Андріяш // Наук. Вісник «Демократичне врядування». — 2013. — Вип.11. — [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://nbuv. gov.ua/j-pdf/DeVr_2013_11_8.pdf
4. Ляшенко О. Міф про «Галицький сепаратизм»: витоки і підстави / О.Ляшенко // Наукові записки. — Випуск 1 (87). — 2013 р. — С.163–178.
5. Литвиненко О. К. Поняття та класифікація сепаратистських рухів / О. К. Литвиненко // Збірник наукових праць «Гілея: науковий вісник». — Випуск 108. — С. 243–247.
6. Дівак В. В. Сепаратизм як феномен сучасної політики: політологічні та правові аспекти : автореф. дис. ... к.ю.н. Спец.: 23.00.02 НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького / В.В. Дівак — Київ, 2010. — 24 с.
7. Грубась В. В. Реалізація принципу субсидіарності в процесі децентралізації / В. В. Грубась // Political Science. — №1 (129). — Січень 2016. — С.17–23.
Опубліковано
2018-12-05
Розділ
КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ