LEGAL SUPPORT FOR QUALITY AND SAFETY OF FOOD PRODUCTS

  • Halyna Berezhnytska Lviv National Agrarian University
Keywords: laws, food products, factor of quality and safety, uneatable product, harmful additives

Abstract

The article analyzes legal norms, which secure quality and safety of food products. Сonsiders peculiarities of legal regulation of one of the most important fields of social relations, as well as makes conclusions concerning definite norms, based on the fundamentals of valid laws of Ukraine, which need improvement.

References

1. Електронний ресурс // Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki.
2. Закон України «Про захист прав споживачів» [Електронний ресурс] // Режим доступу http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12.
3. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1602-18.
4. Гребенюк М. В. Система забезпечення продовольчої безпеки в законодавстві Європейського Союзу / М. В. Гребенюк // Право України. — 2010. — № 9. — С. 227–233.
5. Чурилова Т. М. Щодо питання адаптації українського законодавства до вимог Європейського Союзу у сфері безпеки продуктів харчування / Т. М. Чурилова // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: «Юриспруденція». — 2015. — № 14. — С. 60–63.
6. Гуменюк Г. Регулювання і забезпечення якості й безпечності сільськогосподарської продукції / Г. Гуменюк // Стандартизація, сертифікація, якість. — 2009. — № 6. — С. 63–70.
Published
2018-12-05
Section
ADMINISTRATIVE LAW OF UKRAINE