ДО ХАРАКТЕРИСТИКИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ СУБ’ЄКТІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ

  • В. Є. Гуменюк Університет митної справи та фінансів
Ключові слова: адміністративно-правовий статус, пенсійне забезпечення, пенсійне страхування, пенсійне законодавство, публічне управління, реформа пенсійної системи, суб’єкти, сфера пенсійного забезпечення

Анотація

Статтю присвячено аналізу адміністративно-правового статусу суб’єктів публіч- ного управління у сфері пенсійного забезпечення в Україні Обґрунтовано тезу, що суб’єкти публіч- ного управління у сфері пенсійного забезпечення складають окрему категорію державних органів з особливим адміністративно-правовим статусом та притаманними їм специфічними ознаками: вони здійснюють державно-владний вплив на об’єкти публічного управління; їхньою головною ознакою є наявність у них владних повноважень, які дозволяють втілювати власну волю у формі управлінських рішень; правовою основою їх діяльності в переважній більшості випадків стають норми адміністра- тивного права; у процесі своєї діяльності дані суб’єкти використовують виключно форми та методи публічного управління. Окреслено характер компетенції суб’єктів публічного управління у сфері пен- сійного забезпечення, за обсягом якої вони поділяються на суб’єкти загальної, галузевої та спеціальної (функціональної) компетенції. Встановлено, що суб’єкти загальної компетенції здійснюють адміністративно-правову коорди- націю підконтрольних їм суб’єктів галузевої або спеціальної (функціональної) компетенції, а їхнім завданням є забезпечення реалізації державної політики в окремих сферах публічного управління. Для них публічне управління у сфері пенсійного забезпечення є складовою частиною основної функції щодо забезпечення реалізації державної політики з певних питань. Окреслено коло суб’єктів загаль- ної компетенції щодо публічного управління у сфері пенсійного забезпечення. Підкреслено, що наступ- ний рівень публічного управління у сфері пенсійного забезпечення уособлюється в діяльності суб’єктів галузевої компетенції, головне завдання яких полягає в безпосередньому забезпеченні потреб суспіль- ства у функціонуванні сфери пенсійного забезпечення, і що саме на ці суб’єкти покладаються завдання реалізації державної політики в зазначеній сфері. Визначена особливість цих суб’єктів, їхнє головне завдання, вертикальні правові відносини та відносини прямої підпорядкованості, які складаються між суб’єктами публічного управління і керованими ними об'єктами. Акцентовано увагу на тому, що до групи суб’єктів спеціальної (функціональної) компетенції належать державні органи, що реалізують виконавчу, контрольно-наглядову, регулятивну та реєстраційно-дозвільну функції. і які забезпечують реалізацію державної політики у певній сфері, здійснюють керівництво.

Посилання

1. Андріїв В.М., Кучма О.Л., Сіньова Л.М. Пенсійне забезпечення у солідарному рівні загальнообов’язкового державного пенсійного страхування : монографія. Київ : Маслаков, 2018. 474 с.
2. Про пенсійне забезпечення : Закон України від 5 листопада 1991 р. № 1788-XII. URL: http://www.zakon.rada.gov.ua.
3. Міщук Г.Ю., Шишкіна О.О. Пенсійне забезпечення в Україні: оцінка стану та моделювання трансформації : монографія. Рівне : НУВГП, 2016. 176 с.
4. Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг : Закон України від 12 липня 2001 р. № 2664-ІІІ. URL: http://www.zakon.rada.gov.uа.
5. Про недержавне пенсійне забезпечення : Закон України від 9 липня 2003 р. № 1057-IV. URL: http://www.zakon.rada.gov.ua.
6. Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні : Закон України від 30 жовтня 1996 р. № 448/96-ВР. URL: http://www.zakon.rada.gov.ua.
7. Рудик В.К. Сучасні тенденції розвитку системи пенсійного страхування в Україні : монографія. Кам’янець-Подільський : Абетка, 2014. 187 с.
8. Про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку : Указ Президента України від 23 листопада 2001 р. № 1063/2011. URL: http://www.zakon.rada.gov.ua.
9. Шалієвська Л.І. Пенсійне забезпечення в системі економічної безпеки держави : монографія. Львів : Растр-7, 2020. 196 с.
10. Пенсійне забезпечення : підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / О.М. Ярошенко, С.М. Прилипко, А.М. Слюсар та ін. ; за ред. О.М. Ярошенка. 2-ге вид., переробл. і допов. Харків : Право, 2017. 308 с.
11. Ялдин І.В. Соціальний захист та пенсійне забезпечення в Україні : навчальний посібник. Харків : Мераш Publisher ; О.А. Мірошниченко, 2019. 174 с.
12. Про Національний банк України : Закон України від 20 травня 1999 р. № 679-XIV. URL: http://www.zakon.rada.gov.ua.
13. Про Антимонопольний комітет України :Закон України від 26 листопада 1993 р. № 3659-XII. URL: https://www.zakon.rada.gov.ua/go/3659-12.
14. Калита Т.А. Проблеми розвитку пенсійної системи в Україні та шляхи їх розв’язання. Науковий вісник Національного університету державної податкової служби України (економіка, право). 2014. № 1. С. 100–105.
Опубліковано
2021-08-09
Розділ
АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО УКРАЇНИ